Trump møder voldsom kritik for kommentar om dødelige skovbrande: Det er »skammelige angreb«

Trump langer ud efter myndighederne i Californien, mens en dødelig skovbrand hærger staten, og flere hundredtusinde er evakueret.

Voldsomme skovbrande hærger Californien. Flere hundredtusinde er evakueret, og myndighederne arbjeder på højtryk for at få styr på brandene. Præsident Trump beskylder dog netop myndighederne for ikke at have styr på skovene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ringo H.W. Chiu
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man tro præsident Trump, er der én grund til, at dødelige skovbrande for tiden hærger staten Californien.

»Der er ingen grund til disse massive, dødelige og dyre skovbrande i Californien bortset fra, at håndteringen af skovene er så dårlig.«

Det skrev præsidenten lørdag på Twitter, i hvad der sidenhen er blevet betragtet som et direkte angreb på de californiske myndigheder, der lige nu arbejder på højtryk for at få kontrol over den tredje mest dødelige skovbrand i delstatens historie.

Der er erklæret undtagelsestilstand i staten, hvilket betyder, at der gives økonomisk hjælp fra de føderale pengekasser til at holde et mandskab i gang døgnet rundt.

Men samme hjælp truer præsidenten med at holde tilbage.

»De får milliarder af dollar hvert år, men alle disse liv går tabt, og det hele skyldes dårlig håndtering af skovene. Det skal afhjælpes nu, ellers er der ikke flere penge fra regeringen,« skriver han i sit tweet.

Skovbrande er ikke politik

Fra flere sider modtages præsidentens kritik med forargelse. Det gælder blandt andet fra formanden for sammenslutningen af brandmænd i Californien, Brian Rice. Han repræsenterer mere end 30.000 medlemmer, og på organisationens hjemmeside opfordrer han præsidenten til ikke at gøre en katastrofe til et politisk slagsmål:

»Naturkatastrofer er ikke »røde« eller »blå« – de ødelægger uanset parti. Lige nu er familier i sorg, tusinder har mistet deres hjem, og en kvart million amerikanere er blevet tvunget til at flygte. I denne desperate tid vil vi opfordre præsidenten til at yde støtte med ord og handlinger i stedet for at rette beskyldninger og skyld.«

Han skriver også, at præsidentens angreb på Californien og trussel om at tilbageholde hjælp til ofrene er »dårligt informeret, dårligt timet og en hån mod dem, der er ramt, samt mod mændene og kvinderne i frontlinjen. Nogle af dem gør det, selv om deres egne hjem ligger i ruiner. I mine øjne er dette skammelige angreb på Californien et angreb på alle vores modige mænd og kvinder i frontlinjen.«

Brian Rice forklarer, at brande ligeså vel kan opstå i beboede områder og i åbne naturområder som i skove.

Han mener heller ikke, at det er delstatens håndtering af skovene, der er skyld i brandene. Størstedelen af skovene i Californien sorterer under de føderale myndigheder.

»Det er den føderale regering, der har valgt at tage ressourcer væk fra håndtering af skove,« skriver Brian Rice.

Stjerneby evakueret

Lørdag var 23 mennesker bekræftet omkommet i skovbranden, der er den tredje mest dødelige i Californiens historie. Det oplyser sheriffen i Butte County, skriver nyhedsbureauet AP.

Samtidig var 35 mennesker savnet.

Brandene hærger forskellige steder i staten, og flere byer er blevet slugt af ilden. Det gælder blandt andet byen Paradise, der normalt huser 27.000 indbyggere, hvor de fleste hjem nu er brændt ned. I alt 6.700 bygninger er blevet taget af flammerne. Byen ligger knap 300 kilometer nordøst for San Francisco.

To forskellige brande har spist flere hundrede huse nord og vest for Los Angeles. Her er to personer omkommet i brandene, mens mindst 250.000 mennesker er blevet evakueret.

Også byen Malibu, hvor nogle af verdens største kendisser bor, blandt andet reality TV-stjernen Kim Kardashian og sangerinden Lady Gaga, er blevet evakueret.

Lady Gaga har skrevet flere tweets om brandene, hvor hun hylder redningsmandskabet:

»Jeg er så taknemmelig, jeg elsker jer, og gud velsigne jer til alle de brandmænd og redningsfolk, som fortsætter med at kæmpe mod branden. I risikerer jeres liv for os, og jeg er så ydmyg overfor jeres tapperhed. I er helte.«