Trump-melding vækker bekymring: »Dette vil blive endnu en håndgranat i midten af NATO«

Den amerikanske præsident er på vej ud af en af Den Kolde Krigs væsentlige nedrustningsaftaler, hvilket bekymrer iagttagere. »Et traktatkollaps vil højst sandsynligt indlede et missilkapløb i Europa og andre steder,« siger ekspert.

Præsident Donald Trump under et valgmøde i Elko, Nevada, lørdag. Efter mødet erklærede præsidenten, at han vil trække USA ud af nedrustningsaftalen INF. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En nedrustningsaftale, som var med til at skrue op for tøvejret under Den Kolde Krigs våbenkapløb, er ifølge USAs præsident, Donald Trump, på vej i graven. Under et vælgermøde i den amerikanske delstat Nevada oplyste præsidenten lørdag, at USA vil forlade nedrustningsaftalen for mellemdistanceraketter, også kaldet INF-traktaten, der blev indgået i 1987.

Udmeldingen får flere amerikanske eksperter til at sidde uroligt i sæderne.

»Et traktatkollaps vil højest sandsynligt føre til et missilkapløb i Europa og andre steder i verden,« vurderer Hans M. Kristensen, direktør ved interesseorganisationen Føderationen af Amerikanske Videnskabsmænd, til The New York Times.

»Dette vil sende et signal om en ny fase, hvor lande vil kappes om at opstille og modopstille våben,« siger Hans M. Kristensen.

Nyheder med til Rusland

Aftalen indvarslede i sin tid, at en hel våbenklasse – de såkaldte mellemdistancemissiler – ville forsvinde fra supermagternes arsenaler.

Siden 2014 har USA dog beskyldt Rusland for ikke at overholde aftalen, idet Rusland ifølge amerikanske kilder er begyndt at udvikle nye krydsermissiler.

Og nu vil amerikanerne tilsyneladende også til at udvikle nye missiler i våbenlaboratorierne.

»Vi vil ophæve aftalen og vil så udvikle våbnene,« sagde Donald Trump under vælgermødet, men fremhævede samtidig, at USA søger en ny aftale med Rusland og Kina.

Det forventes, at den amerikanske opsigele af INF-traktaten formelt overbringes af Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, som har gennem årtier har været modstander af våbenkontrol. Ifølge britiske The Guardian har den 69-årige sikkerhedsrådgiver skriftligt anbefalet præsidenten at ophæve INF-traktaten.

Nyheden fik hurtigt den republikanske senator Rand Paul til tasterne på Twitter med konstateringen:

»Dette er grunden til, at John Bolton på ingen måde skulle have lov til at være bare i nærheden af amerikansk udenrigspolitik.«

»Dette vil blive endnu en håndgranat i midten af NATO«

Blandt USAs europæiske allierede er der ligeledes nervøsitet at spore. Ifølge The New York Times, har INF-traktaten generelt stået som et militærpolitisk bolværk i Europa, idet aftalen samtidig kunne forebygge et nyt våbenkapløb.

Det var angiveligt bekymringer som disse, der betød, at USAs tidligere præsident Barack Obama i sin tid i Det Hvide Hus valgte ikke at gøre op med traktaten.

Spørgsmålet er nu, hvorledes den varslede traktatophævelse vil påvirke politikere og eksperter på denne side af Atlanten.

Ifølge John Wolfsthal, der var atomekspert ved det Nationale Sikkerhedsråd under Barack Obamas præsidentperiode, er der ingen tvivl om, at Europa risikerer at gå en turbulent tid i møde.

»Tingene var ved at falde til ro,« siger han til The New York Times og fortsætter så: »Dette vil blive endnu en håndgranat i midten af NATO, som kan splitte de allierede.«

Russisk embedsmand ifølge RIA Novosti

»Det primære motiv er en drøm om en unipolær verden. Vil det gå i opfyldelse? Nej.«


Supermagtsdrømmen

I det russiske udenrigsministerium ses den potentielle afmontering af koldkrigstraktaten som et amerikansk forsøg på at realisere supermagtsdrømme.

»Det primære motiv er en drøm om en unipolær verden. Vil det gå i opfyldelse? Nej,« konkluderer en unavngiven embedsmand til det statsejede russiske medie RIA Novosti ifølge Ritzau.

Ifølge RIA Novosti skulle Rusland »mange gange offentligt have fordømt USAs politiske kurs mod at opsige aftalen«.