Trump: »Lyin' Ted« er nu »Smukke Ted«, Beto en »fupmager«, og jeg selv en »nationalist«

Donald Trump fremlagde ved et valgstævne i Texas natten til tirsdag sit altdominerende emne for slutspurten i det amerikanske midtvejsvalg. Og undervejs fik præsidenten uddelt et par nye øgenavne og sat et prædikat på sig selv.

Præsient Donald Trump erklærede sig som »nationalist« under et valgstævne for sin tidligere rival, senator Ted Cruz. Foto: EPA/Larry W. Smith Fold sammen
Læs mere

I lyset af hvad de to tidligere rivaler præsident Donald Trump og senator Ted Cruz tidligere har kaldt hinanden af ukvemsord, var det noget af en omvæltning at høre Trump tale om Cruz forud for og under et valgstævne i senatorens hjemstat, Texas, natten til tirsdag dansk tid.

»Han er ikke længere »Lyin' Ted«. Han er »Smukke Ted«,« sagde Trump. »Jeg kalder ham »Texas Ted«.«

Bag Trumps nye øgenavn til Cruz gemmer der sig dog en mere alvorlig politisk realitet, hvor Trump har brug for at hjælpe Cruz for at sikre sig, at Cruz ikke på overraskende vis taber senatsvalget ved midtvejsvalget 6. november i den ellers normalt sikre konservative stat.

Cruz fører dog stadig i meningsmålingerne. Men han er på overraskende vis blevet udfordret af Beto O'Rourke, der er slået igennem som demokraternes nye store stjerne under senatsvalget, og som på grund af sin intellektuelle måde at argumentere på omtales som »den nye Barack Obama«.

Men Trump havde også fundet på et øgenavn til Beto O'Rourke, der var mindre flatterende. For præsidenten kaldte ham en »iskold fupmager«, som »foregiver at være moderat, men i virkeligheden er en venstrefløjsradikal, som er for åbne grænser.«

»Demokraterne har indledt et angreb på vores lands suverænitet,« sagde Trump og gjorde en skrap indvandringspolitik til sit hovedtema i valgkampen ved at erklære krig mod en karavane af flygtninge fra Honduras, der har sat kurs mod USA.

Trump sagde, at han er overbevist om, at Demokraterne »har noget at gøre med« karavanen. Uden dokumentation fremførte han, at Demokraterne har »opmuntret millioner af illegale udlændinge til at bryde loven, krænke vore grænser og overstrømme nationen.«

Præsidenten satte også ekstra tryk på debatten ved – igen uden dokumentation – at advare om, at der i karavanen er et antal »ukendte fra Mellemøsten«.

På den måde satte han lighedstegn mellem Demokraterne og fri indvandring og kriminalitet. Og antydede, at der kan være frygt for, at muslimske terrorister fra Mellemøsten har skjult sig blandt de rejsende i karavanen.

»Det er et angreb på vores land, og i karavanen er der nogle meget dårlige mennesker, og vi kan ikke lade dette ske med vores land,« sagde Trump.

»Jeg er en nationalist, okay? Jeg er nationalist.«


Præsidenten satte også et prædikat på sig selv. Han er erklærede, at han er »nationalist«.

»En globalist er en person, der ønsker, at kloden skal klare sig godt og altså ikke bekymrer sig så meget om sit eget land,« sagde Trump.

»I ved, de har et ord, som er blevet gammeldags – det hedder nationalist. Det er ikke meningen, man må bruge det ord. Men ved I, hvad jeg er? Jeg er en nationalist, okay? Jeg er nationalist.«

Da Trump erklærede sig som nationalist, begyndte publikum i salen taktfast at råbe »USA, USA, USA«.

På et andet tidspunkt råbte publikum taktfast »Byg muren! Byg muren! Byg muren!« med henvisning til den mur, som Trump har lovet at bygge på grænsen til Mexico.

Trump fastholder, at han vil bygge muren, men han kunne ikke få Mexico til at finansiere den, sådan som han havde krævet, og indtil videre har han heller ikke kunnet få Kongressen til det.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA