Trump kalder CIAs konklusioner i Khashoggi-sagen »meget forhastede«

Donald Trump kalder CIAs konklusioner om den saudiske kronprins involvering i Khashoggi-mordet for »meget forhastede.« Amerikanske senatorer presser på for handling fra præsidentens side, mens Saudi-Arabien selv afviser, at kronprinsen skulle have kendt noget til sagen.

Trump sår tvivl om den saudiske kronprins rolle i Khashoggi-mordet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB

Den amerikanske præsident Donald Trump kalder CIAs konklusioner, der beskylder den saudiske kronprins Mohammed bin Salman for at have været direkte involveret drabet på konsulatet i Istanbul, for »meget forhastede«. Det skriver Reuters.

Donald Trump sagde under en tur til Californien, at mordet »aldrig burde være sket.« Rapporten, der ventes klar på tirsdag vil forklare, hvem den amerikanske regering tror myrdede Khashoggi, og hvad mordet kommer til at betyde, siger Trump.

Trump sagde også, at CIAs antagelse om, at bin Salman stod bag mordet er »en mulighed.«

Trump kom med kommentarerne efter en melding fra det amerikanske udenrigsministerium om, at regeringen stadig arbejder på at placere ansvaret for mordet på Khashoggi, skriver Washington Post.

»De nuværende rapporter indikerer, at den amerikanske regering er kommet med sine endelige konklusioner, hvilket er ukorrekt,« siger Udenrigsministeriets talskvinde Heather Nauert.

»Der er stadig adskillige ubesvarede spørgsmål,« når det gælder mordet på Khashoggi.

Heather Nauert sagde, at Udenrigsministeriet vil fortsætte med at opsøge fakta og arbejde sammen med andre lande for at stille de skyldige til ansvar for journalistdrabet, »mens man bevarer den vigtige strategiske relation mellem USA og Saudi-Arabien.«

Trump har diskuteret CIAs konklusioner over telefonen med efterretningstjenestens direktør, Gina Haspel, og udenrigsminister Mike Pompeo under flyveturen mod Californien lørdag, sagde talskvinden i Det Hvide Hus, Sarah Huckabee Sanders, til pressen.

Jamal Khashoggi var en journalist fra Saudi-arabien, der i oktober blev myrdet under et besøg på den saudiske ambassade i Istanbul. I 2017 flyttede han til USA, hvor han skrev for Washington Post. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH.

CIA har orienteret andre dele af den amerikanske regering om deres konklusioner, heriblandt kongressen, fortalte flere kilder til Reuters fredag. Det er en udvikling, der komplicerer Trumps forsøg på at opretholde det strategiske forhold til Saudi-Arabien.

En kilde, der er bekendt med CIAs konklusioner i sagen, sagde ifølge Reuters, at de er baseret på omfattende beviser relateret til kronprinsens centrale rolle i den saudiske regering.

CIAs konklusion er den mest skarpt formulerede vurdering til dato. Den forbinder Saudi-Arabiens de facto leder direkte til mordet og modsiger den saudiske regerings egen udlægning af kronprinsens rolle i sagen.

Khashoggi, journalist og kritiker af kronprinsen, blev myrdet i oktober på det saudiske konsulat i Istanbul, da han mødte op for at hente dokumenter, som han skulle bruge til at planlægge sit bryllup.

Både demokrater og republikanere har lørdag opfordret Trump til at lægge en hård linje over for kronprinsen, som han har opbygget et personligt venskab med.

Trump har sammen med toppen af sin administration sagt, at Saudi-Arabien bør holdes ansvarlig for enhver involvering i Khashoggis død. Den amerikanske regering har foreløbig sanktioneret 17 saudiere for deres rolle i mordet.

Men Trump-regeringen har også understreget vigtigheden i Washingtons forbindelser med Riyadh, en af de største kunder i den amerikanske militærindustri. Trump vil ikke spolere våbenhandlerne med Saudi-Arabien på trods af voksende modstand i kongressen.

»De har i sandhed været spektakulære i form af jobskabelse og økonomisk udvikling,« sagde Trump. »Som præsident, er jeg nødt til at tage det med i mine overvejelser.«

General i marineinfateriet Joseph Dunford, formand for »Joint Chief of Staff,« der er et råd bestående af højtstående militærfolk, gjorde lørdag opmærksom på, at regimet har en nøglerolle for USA i Mellemøsten.

»Saudi-Arabien har før i tiden været den vigtigste allierede for den regionale sikkerhed. Det forventer jeg også, de vil være i fremtiden,« sagde han ved et sikkerhedsmøde i Halifax, hvorefter han tilføjede, at mellemøstlige allierede heriblandt Saudi-Arabien, »er en stabiliserende kraft i regionen.«

I torsdags sagde Saudi-Arabiens anklagemyndighed, at han ville gå efter dødsstraffen til de fem, der er mistænkt for Khashoggi-mordet.

Anklageren, Shaalan al-Shaalan, fortalte journalister, at kronprinsen intet kendte til planerne, der endte med at Khashoggi blev parteret og skaffet af vejen.

Saudiske embedsmænd har sagt, at et hold på 15 mand var blevet sendt for at konfrontere Khashoggi, og at de ved et uheld slog ham ihjel, da de tog kvælertag på ham for at presse ham til at vende hjem til regimet.