Trump holdt oplysningerne for sig selv, men nu frigiver Biden sine skattepapirer – og viser store økonomiske tab

Præsident Joe Biden har netop frigivet sine skattepapirer, der viser, hvilke store økonomiske tab der er forbundet med at gå efter en magtfuld post i Det Hvide Hus. Præsidenten behøver trods tabene dog ikke at bekymre sig om sin private økonomi foreløbig.

 
Joe Biden har siddet som USAs præsident i over 100 dage. Se et sammenklip af talen her og et overblik af hvad han har nået, siden han blev præsident - en rolle, som er på bekostning af hans egen økonomi. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oddershede Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Joe Biden har, som det før i tiden var tradition for amerikanske præsidenter, offentliggjort sin selvangivelse for 2020.

Af den fremgår det, at hans indkomst faldt med en tredjedel, da han førte kampagne for at blive præsident i forhold til året før.

Den amerikanske præsident gik fra en indkomst på næsten seks millioner kroner i 2019 til en indtjening på 3,7 millioner kroner i 2020, samme år som præsidentvalget fandt sted.

Det skriver The Guardian.

Jill og Joe Bidens samlede indkomst faldt med omkring 38 procent. Hovedsageligt fordi Joe Biden måtte opgive velbetalte foredrag og taler, da han lancerede sin præsidentkampagne.

Der har gennem længere tid været tradition for, at amerikanske præsidenter altid offentliggør deres selvangivelser. Det skal blandt andet sikre tilliden til, at den siddende præsident ikke har snydt eller fået økonomisk støtte, han eller hun ikke burde modtage. Det var dog en tradition, som den forhenværende præsident, Donald Trump, valgte at bryde med. Det skabte i sin tid voldsom debat og kritik.

USAs præsidentpar, Jill og Joe Biden, har netop frigivet deres selvangivelse for 2020, og den viser, hvad kampen for at indtage Det Hvide Hus kan koste økonomisk Fold sammen
Læs mere
Foto: Win Mcnamee/AFP/Ritzau Scanpix.

Modsat Trump har Biden valgt ikke kun at frigive sine skattepapirer fra 2020, men også detaljer om sine økonomiske anliggender, der strækker sig mere end 23 år tilbage.

Af de nye oplysninger fremgår det også, at Biden-parret i 2020 valgte at donere knap 200.000 kroner til velgørenhed. Beløbet svarer til cirka fem procent af parrets indkomst. Størstedelen af donationen blev givet til Beau Biden Foundation. Fonden, der forsøger at bekæmpe børnemishandling, er oprettet i Joe Bidens afdøde søns, Beaus, navn. Beau Biden døde af kræft i 2015.

Selvom Jill og Joe Bidens indkomst tog et kraftigt dyk ned i 2020, behøver parret ikke at være alt for fortvivlede over deres private økonomi. Parret tilhører nemlig stadig den økonomiske top i USA, hvilket også betyder, at de vil være underlagt den nye indkomstskat på 39,6 procent, som indgår i Joe Bidens nye familieplan, som blev fremlagt i april.

Den nye skattesats vil gælde for den ene procent af amerikanerne, der tjener mere end 3,3 millioner kroner om året.

Af Bidens selvangivelse fremgår det, at parret i 2020 havde en skattesats på 26 procent.

Vicepræsident Kamala Harris og hende mand, Douglas Emhoff, oplevede også økonomiske tab under valgkampen. Blandt andet fordi Douglas Emhoff valgte at tage orlov for at kunne støtte sin hustru undervejs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Douliery/AFP/Ritzau Scanpix.

Kapløbet om at indtage kontorerne i Det Hvide Hus har ikke kun kostet Jill og Joe Biden økonomisk. Også vicepræsident Kamala Harris og hendes mand, Douglas Emhoff, har lidt økonomiske tab. Parret tjente i 2020 lidt over ti millioner kroner. Til sammenligning tjente parret i 2019 næsten 19 millioner kroner.

Det fremgår af deres selvangivelse, at de økonomiske tab hovedsageligt skyldes fald i Douglas Emhoffs indtjening, da han under valgkampen valgte at tage orlov fra sit job i advokatfirmaet DLA Piper. Douglas Emhoff valgte efter valget i november helt at stoppe i firmaet.