Trump fyrede vellidt ambassadør: Nu fortæller hun sin egen historie om at blive underløbet og truet

Hun gik for at være en af USAs allerbedste ambassadører. Nu fortæller den apolitiske karrierediplomat Marie Yovanovitch under høring for første gang om, hvordan hun blev fyret fra sin post i Ukraine, da hun blev set som en hindring for Trumps jagt på at få efterforskning af politiske fjender.

 

Da præsident Donald Trump indsatte sin personlige advokat, Rudy Giuliani, til at lægge massivt pres på Ukraine for at få efterforskning af sine politiske fjender, stod hans ambassadør i Ukraine, Marie Yovanovitch, i vejen.

Fredag satte den ellers højt respekterede diplomat sig i vidnestolen i Kongressen for første gang offentligt at fortælle sin historie om sin fyring, og hvordan hun følte sig udsat for en politisk orkestreret »smædekampagne« af Trump og hans personlige advokat. Selv længe efter sin fyring i foråret følte hun sig »truet« af præsidenten.

For under Trumps omstridte opkald til Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj, den 25. juli, sagde Trump under samtalen, at hun »ville komme til at gå gennem nogle ting«.

Det var under samme telefonopkald, at Trump pressede Ukraines præsident for at iværksætte efterforskning af tidligere vicepræsident Joe Biden, hans søn Hunter Biden og en konspirationsteori om, at Ukraine - og ikke Rusland som ellers dokumenteret af særlig undersøger Robert Mueller - blandede sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Marie Yovanovitch er kendt som en kontant bekæmper af korruption, men hun fortalte, hvordan hun i april blev kaldt hjem til Washington og her fortalt af viceudenrigsminister John Sullivan, at Trump bare ville af med hende, samtidig med at Sullivan påpegede, at hun intet forkert havde gjort.

Fabrikerede anklager

Hun afviste under sin høring anklager om, at hun havde instrueret medarbejdere til at ignorere Trumps ønsker, og at hun skulle have ladet en liste cirkulere med personer, hun ikke ønskede tiltalt for korruption i Ukraine.

Denne anklage kom i foråret fra Ukraines daværende chefanklager, Yuriy Lutsenko, efter han havde mødtes to gange med Rudy Giuliani i henholdsvis New York og Warszawa.

USAs udenrigstjeneste kaldte anklagen for »fabrikeret«, hvorefter Lutsenko erkendte, at den var det pure opspind.

Men Trump brugte den konstruerede anklage som et argument for at få fjernet Marie Yovanovitch som USAs ambassadør. Yovanovitch anklagede i sin høring Trumps advokats bestræbelser på at få hende fyret.

»Giuliani burde have vidst, at disse anklager var mistænkelige,« sagde hun med henvisning til, at masser af højtstående folk i et korruptionsplaget land som Ukraine har »tvivlsomme motiver«.

Marie Yovanovitch understregede, at diplomater er »professionelle«, som »følger præsidentens politik, uagtet hvem der bestrider embedet«.

»Udenrigstjenesten udhules indefra på et komplekst tidspunkt på verdensscenen. Det er ikke det rette tidspunkt at undergrave vores diplomater«


Hun udtrykte derfor også med tydelig adresse til udenrigsminister Mike Pompeo »stærk bekymring« over, at ledelsen af udenrigstjenesten ikke var gået op mod, at »korrupte interessser tilsyneladende kaprede vores Ukraine-politik«.

»Udenrigstjenesten udhules indefra på et komplekst tidspunkt på verdensscenen. Det er ikke det rette tidspunkt at undergrave vores diplomater,« sagde hun.

Midt under høringen angreb Trump sin tidligere ambassadør på Twitter.

»Hvert et sted hvor Marie Yovanovitch var udstationeret gik det galt,« skrev han.

Under høringen læste Adam Schiff, Demokraternes formand for Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, Trumps tweet op for Marie Yovanovitch.

»Jeg tror ikke, at jeg har sådanne kræfter,« svarende hun jokende til Trumps anklage om, at hun har gjort alting forkert i sin 33-årige karriere i Udenrigstjenesten. Hun kaldte også hans angreb for »meget intimiderende«.

Onsdag fortalte USAs nuværende Ukraine-ambassadør, Wiliam Taylor, at Trump tilbageholdt militærbistand for 391 mio. dollar til Ukraine for at presse Ukraines præsident til at efterforske Joe Biden.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA