Trump frikendt for aftalt spil - men han forsøgte at obstruere

Den særlige chefanklager Robert Muellers længe ventede 400 siders undersøgelsesrapport af russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016 er nu endelig offentliggjort.

U.S. President Donald Trump speaks during an "Opportunity Zone" conference with state, local, tribal, and community leaders at the White House in Washington, U.S., April 17, 2019. REUTERS/Carlos Barria Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

Donald Trump er blevet frikendt for »aftalt spil« med Rusland af den særlige undersøger Robert Mueller, men hans længe ventede rapport tegner samtidig et broget billede af en genstridig og glemsom præsident, der forsøgte at lægge hindringer i vejen for efterforskningen.

Han gav også en mulig forklaring på hvorfor.

»Dette er enden på mit præsidentskab. Jeg er fucked!« udbrød Trump, da han hørte, at Mueller var udpeget til at undersøge den russiske indblanding i præsidentvalget i 2016.

»Alle fortæller mig, at hvis man får en af disse uafhængige undersøgere, så ødelægger det dit præsidentskab. Det tager år og atter år, og jeg vil ikke være i stand til at gøre noget. Det er det værste, der nogensinde er sket for mig.«

Mueller anså Trumps skriftlige svar for »utilstrækkelige«, men den særlige undersøger erkendte, at en stævning af præsidenten ville medføre en »betragtelig forsinkelse«, og derfor droppede Mueller denne mulighed.

Derudover udviste præsidenten ofte glemsomhed i forbindelse med de spørgsmål, som Mueller og hans team stillede. Over 30 gange svarede Trump skriftligt, at han enten ikke kunne »genkalde«, »huske« eller kun havde en »delvis erindring« om oplysninger, som han blev præsenteret for af de 16 efterforskere.

Mueller besluttede dog til sidst, at han havde »tilstrækkelige beviser til at forstå relevante begivenheder og at foretage visse vurderinger uden præsidentens vidneudsagn«.

Af rapporten fremgår det, at Mueller har kigget på 11 episoder, hvor Trump kan have gjort sig skyldig i at lægge hindringer i vejen for efterforskningen – såkaldt »obstruktion af retfærdigheden«. Og præsidenten forsøgte ifølge Mueller da også. Den eneste grund til, at det mislykkedes, skyldes, at andre afviste »at udføre ordrer«, hedder det i rapporten.

F.eks. kontaktede Trump 17. juni 2017 Det Hvide Hus' advokat, Don McGahn, derhjemme og beordrede ham til at ringe til den fungerende justitsminister for at sige, at Mueller »havde interessekonflikter og måtte fjernes«.

Men McGahn afviste og besluttede, at han ville »hellere gå af end at udløse, hvad han anså for at være en potentiel »Saturday Night Massacre«.

På lignende vis nægtede tidligere FBI-direktør James Comey at stoppe efterforskning af præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, efter at Trump havde bedt ham om dette.

Trump forsøgte også at begrænse, hvad der blev offentliggjort fra Donald Trump Junior, svigersønnen Jared Kushner og kampagnechefen Paul Manaforts møde i Trump Tower i juni 2016 med en russisk advokat.

Trumps ældste søn var forinden blevet tilbudt snavs på Hillary Clinton fra den russiske statsanklager og havde i en mail erklæret »jeg elsker det«. Ifølge Mueller har det ikke været muligt at fastslå, at Donald Trump Junior »forsætligt« brød loven.

Mueller har også kæmpet med at fastslå en klar afgørelse i forhold til obstruktion.

»Det bevismateriale, vi har fået omkring præsidentens handlinger og intentioner, rummer en række svære spørgsmål, som skal løses, før vi kan træffe en traditionel retsafgørelse,« hedder det i rapporten.

Mueller lod det ekstraordinært være op til justitsminister William Barr at træffe afgørelsen om en mulig sag mod præsidenten. Barr har afvist det med den begrundelse, at der ikke er »tilstrækkeligt« med bevis.

Mueller påpeger dog i sin rapport, at Kongressen har ret til at efterforske præsidenten for at have lagt hindringer i vejen for undersøgelsen.

»Konklusionen om, at Kongressen kan anvende loven om obstruktion i forhold til præsidentens korrupte udøvelse af embedsmagten, er i overensstemmelse med vores forfatningsmæssige system for kontrol og balance og princippet om, at ingen er hævet over loven,« hedder det i rapporten.

Forud for offentliggørelsen af den redigerede rapport fastslog justitsminister William Barr helt overordnet på ny, at Trump og hans kampagne er frikendt for »aftalt spil« med Rusland under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

»Det er bundlinjen,« sagde Barr.

Uagtet Trumps og hans kampagnefolks frifindelse for aftalt spil med Rusland under præsidentvalget i 2016 vil sagen om Trumps russiske forbindelser og hans ofte positive opførsel over for Putin uden tvivl blive ved med at rulle helt op til præsidentvalget næste år.

Demokraterne mener, at justitsminister William Barr på udspekuleret vis har forsøgt at beskytte præsidenten imod kritik, og der lyder også krav om hans afgang efter offentliggørelsen af rapporten.

I første omgang udsendte Barr for fire uger siden kun et firesiders resumé af Muellers rapport, hvor han konstaterede, at der ikke var beviser på aftalt spil og »tilstrækkeligt« med beviser mod Trump for »obstruktion af retfærdigheden«.

Siden har Barr til Demokraternes vrede også skabt en fortælling om, at det derimod var præsidenten, der er et offer, ved under en høring i Kongressen i sidste uge at sige, at han tror, at der blev »spioneret mod« Trumps kampagne under valgkampen i 2016.

Under Barrs pressemøde torsdag morgen gentog han fire gange, at Trump eller andre fra hans kampagne ikke havde indgået et »aftalt spil« med Rusland.

Efter pressemødet udsendte Trump et tweet med et billede af sig selv som værende med i TV-serien »Games of Thrones«​ og med teksten »Game over«:

»Intet aftalt spil. Ingen obstruktion. For de hadske og de radikale venstreorienterede demokrater – spillet er overstået,« lød teksten.

Halvanden time senere udleverede Barr to forskellige redigerede versioner af rapporten.

En redigeret version til offentligheden, og en anden til en udvalgt skare i Kongressen med flere fortrolige oplysninger.

Fire kategorier af oplysninger blev undtaget indsigt for offentligheden – materiale fremskaffet af nævninge, materiale der afslører efterretningstjenestens kilder og metoder, materiale med betydning for verserende efterforskning og materiale, der har betydning for privatlivets fred for mere perifære personer.

Hver type af de fire redigeringer er farvekodet, så læserne kender grunden til, hvorfor materialet er beskyttet.

Demokratiske ledere i Kongressen vil givetvis ikke stille sig tilfredse, indtil de i fortrolighed får lov til at se hele rapporten i uredigeret form.

Jerrold Nadler, Demokraternes formand for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, har antydet, at han måske allerede fredag vil stævne justitsministeriet for at få hele rapporten udleveret.

Torsdag sendte Nadler også et brev til Mueller og anmodede ham om at stille op til høring i Kongressen senest 23. maj.

Trumps advokater har ifølge The Wall Street Journal i månedsvis forberedt sig på et slagsmål om Muellers rapport og har forberedt en modrapport.

Republikanerne finder, at Demokraterne blot jagter Barr i fortvivlelse over frifindelsen for aftalt spil med Rusland.

Det konservative netmedie National Review kalder det i en leder for en »smædekampagne« mod en ansvarlig minister, der naturligvis må sikre, at klassificerede oplysninger ikke offentliggøres.

Mueller har tidligere afdækket, hvordan 11 russiske agenter hackede en stribe folk fra Hillary Clintons præsidentkampagne for at skade hendes kampagne og hjælpe Trumps ved at lække e-mail og dokumenter op til præsidentvalget i november 2016.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA