Trump bryder med NRA: Vedtager forbud mod farlig våbenanordning

De såkaldte »bump stocks«, der i praksis forvandler et halvautomatisk våben til et maskingevær, vil blive forbudt.

En »bump stock« monteret på en halvautomatisk riffel. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE FREY

Trump-regeringen udstedte tirsdag nye retningslinjer, som forbyder de såkaldte bump stocks – en mekanisme, som gør halvautomatiske våben i stand til at skyde i uafbrudte serier. Det var netop en bump stock, Stephen Paddock brugte til at dræbe 58 mennesker og såre flere hundrede andre ved en koncert i Las Vegas i oktober 2017.

Den nye bestemmelse har været ventet, og den forbyder salg og besiddelse af mekanismerne som følge af en ny fortolkning af den eksisterende lov. Amerikanere, som ejer bump stocks, får 90 dage til at destruere dem eller overdrage dem til myndighederne. De vil så blive destrueret.

Samme våben som på det øverste billede. Her vises den såkaldte »bump stock« frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE FREY.

Bump stocks udnytter energien fra våbnets rekyl til at sende bundstykket frem og tilbage mod en aktiveret aftrækker. Ifølge justitsministeriet forvandler denne teknik et halvautomatisk våben som for eksempel en AR-15 til et fuldautomatisk våben. Et maskingevær, faktisk. Og den type våben indførte Kongressen strikse restriktioner på i 1986.

Ifølge en højtstående embedsmand fra justitsministeriet, der udtalte sig anonymt til pressen om de nye regler, vurderes det, at der findes titusinder af de nu forbudte mekanismer i omløb, men det præcise tal kendes ikke. Embedsmanden fortalte videre, at ministeriet forventer, at de fleste ejere vil følge de nye bestemmelser, og at der vil være retslige konsekvenser for dem, som ikke gør.

NRA tøver. Foreløbig

Direktivet vil formentlig blive prøvet ved en domstol. Endnu har organisationen af og for våbenejere, National Rifle Association (NRA), ikke udtalt sig om de nye regler. Umiddelbart efter massakren i Las Vegas støttede NRA en officiel rapport om bump stocks og brød tilsyneladende med sin hidtidige politik, som er at kæmpe indædt imod enhver form for restriktion på den lovlige adgang til at eje våben.

Dengang hed det, at NRA »mente, at mekanismer, som tillader halvautomatiske rifler at fungere som fuldautomatiske våben bør være underlagt særlige restriktioner.«

Men NRA har aldrig tilsluttet sig et regulært forbud, understregede organisationens mest kendte lobbyist, Chris Cox, senere i et interview. Over for en våbenentusiast pralede han af, at det var lykkedes organisationen at forsinke hele den politiske proces frem mod en stramning.

Da massakren i Las Vegas – det værste massemord i USAs moderne historie – blev erstattet af andre nyheder, løb et lovinitiativ i Kongressen ud i sandet.

Senere på dagen erklærede NRA sig dog »skuffet« over de nye bestemmelser.