Trods flere advarsler om risiko for overvågning: Trump bruger stadig sin private telefon

Den amerikanske præsident selv, hans personlige advokat samt en ambassadør blæser på procedurer, der skal forhindre, at vigtige telefonsamtaler bliver opsnappet af fremmede efterretningstjenester. Det fremgår af en rapport fra Efterretningskomiteen i Repræsentanternes Hus.

Donald Trump har i årevis forbrudt sig mod alle de sikkerhedsforanstaltninger, der normalt gælder, når man som præsident taler i telefon med andre statsledere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix

USAs præsident, Donald Trump, foretager fortsat opkald på sin personlige mobiltelefon, selv om hans stab gentagne gange har advaret ham om, at det gør ham til et nemt mål for spionage fra udlandet.

Den seneste tids høringer om Ukraine-sagen har fået gamle bekymringer om sikkerhedsbrister i præsidentens kommunikation til at blusse op. Vidneudsagn har afsløret, at flere højtstående embedsfolk ikke har efterlevet den procedure, som netop er sat i verden for at forhindre, at følsomme oplysninger, blandt andet fra samtaler med Trump, falder i hænderne på udenlandske efterretningstjenester.

Opkald fra ukrainsk restaurant i fuld offentlighed

Ifølge flere forhenværende amerikanske embedsmænd er det meget sandsynligt, at et telefonopkald fra USAs EU-ambassadør, Gordon Sondland, til Trump fra en ukrainsk restaurant er blevet opsnappet af flere fremmede efterretningstjenester – herunder Ruslands.

Under normale omstændigheder vil en ambassadør udelukkende tale med en statsleder fra ambassaden, hvor han har adgang til en sikker linje, fortæller en tidligere medarbejder i en efterretningstjeneste til CNN, der har skrevet historien. Ud over at opkaldet kom fra ambassadørens mobiltelefon, blev det desuden fortaget på en restaurant i fuld offentlighed. Derfor kunne samtalen lige så vel være blevet overhørt.

Efterretningskomiteen i Repræsentanternes Hus har for nylig offentliggjort en rapport, der indeholder opkaldslister, som viser et helt edderkoppespind af kommunikation mellem den konservative journalist John Solomon, Trumps personlige advokat, Rudy Giulliani, den ukrainsk-amerikanske forretningsmand Lev Parnas, det republikanske medlem af efterretningskomiteen, Dev Nunes, og Det Hvide Hus.

Kongressen har ad rettens vej fået adgang til Rudy Guillianis opkaldshistorik, og den tyder på, at ingen af telefonsamtalerne foregik over krypterede tjenester såsom Signal eller Whatsapp, ligesom de heller ikke blev foretaget via en sikker linje.

Ringede til andre statsledere i hemmelighed

Trumps navn fremgår ikke af opkaldslisterne, men ifølge Efterretningskomiteens formand, Adam Schiff, er et uidentificeret nummer, der er angivet som »-1,« på listerne, i virkeligeheden præsidentens private telefonnummer. Flere andre medlemmer af komiteen har fortalt CNN, at de ikke er bekendt med, hvem nummeret tilhører.

Siden sin indtræden i Det Hvide Hus har Donald Trump fået advarsler på stribe om ikke at ringe fra ikkesikre linjer. Men han er fortsat med at ringe til folk fra et nummer, han har haft, siden før han blev præsident. Kilder, der er bekendt med præsidentens telefonvaner, har fortalt til CNN, at Trump også har et andet telefonnummer af mere officiel karakter.

Fredag aften benægtede Donald Trump alt indholdet i Efterretningskomiteens rapport. Han hævder, at han ikke har brugt sin personlige mobiltelefon i årevis.

CNN har tidligere beskrevet, hvordan Trump ved flere lejligheder har givet sit personlige nummer til andre statsledere, hvilket strider fuldkommen imod alle former for sikkerhedsforanstaltninger. Det har ifølge The Washington Post ført til flere samtaler med andre statsledere, som end ikke topfolk i Det Hvide Hus havde kendskab til.

The New York Times skrev tidligere på året, at kinesiske og russiske spioner tidligere har lyttet med på Trumps opkald fra hans personlige mobil. Det blev han bekendt med, hvorefter han indvilligede i at lade sin private mobiltelefon blive i skuffen.

Han begyndte dog at bruge den igen, da det gik op for ham, at alle hans opkald så ville blive registreret på listen over Det Hvide Hus’ opkaldshistorik.