Stormfront på vej: Dårligt vejr kan påvirke midtvejsvalget - til Republikanernes fordel

En stor del af det østlige USA ventes tirsdag ramt af en kold- og stormfront, og det kan ikke blot påvirke valgdeltagelsen ved det amerikanske midtvejsvalg. Undersøgelser har også vist, at dårligt vejr får flere til at stemme Republikansk.

Foto: Brendan Smialowski / AFP / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stormfront ventes tirsdag at ramme en stor del af det østlige USA, og det kan visse steder få vælgerne til at blive væk fra midtvejsvalget.

Den stærke koldfront kan betyde regn og stormvejr langs hele østkysten fra Florida til Maine, med udsigt til tordenvejr og vindstød på op til 80 km i timen samt regn og sne, oplyser vejrtjenesten AccuWeather.

Flere undersøgelser har vist, at dårligt vejr kan mindske valgdeltagelsen, hvilket har en tendens til at hjælpe Republikanerne, fordi de vælgere, der så typisk holder sig hjemme, som regel stemmer Demokratisk.

Men ifølge en ny undersøgelse, offentliggjort i fagjournalen American Politics Research, kan uvejr på en valgdag også få andre politiske konsekvenser. De vælgere, der møder op, har en lidt større tendens til at stemme Republikansk, hvis vejret er dårligt.

”Vejret kan påvirke ikke bare om man stemmer, men også hvordan man stemmer,” siger Yusaku Horiuchi, der er professor i statskundskab ved Dartmouth College og medforfatter på undersøgelsen.

”Når vejret er dårligt, bliver folks humør påvirket. Folk har tendens til at blive mere risikosky. Og når folk bliver mere risikosky, har de tendens til at blive mere konservative, og derfor vil de mere sandsynligt stemme på Republikanerne end på Demokraterne.”

Denne virkning er lille, understreger professor Horiuchi. Han og medforfatteren, Woo Chang Kang fra Australian National University i Camberra, anslår at omkring én procent af vælgerne kan skifte mening på grund af dårligt vejr. Det kan give en Republikansk kandidat omkring tre procentpoint mere af det samlede stemmetal – i teorien nok til at rykke balancen, hvis der er tæt løb.

Ved et valgmøde i Toms River, New Jersey, mandag undlod Republikaneren Bob Hugin, der stiller op over for regionens Demokratiske senator, Robert Menendez, da heller ikke at kalde udsigten til regn for ”Republikansk vejr”.

”Dette valg handler om, hvem der får vælgerne ud, og hvem der ikke gør, og jeg håber, at det regner meget i morgen,” sagde Bob Hugin.