Store amerikanske aviser angriber Trumps undtagelsestilstand: »Der er ingen krise ved grænsen«

Præsident Donald Trump har erklæret undtagelsestilstand for at kunne finansiere sin grænsemur mod Mexico, og det har fået flere store amerikanske aviser til at udskælde præsidenten på deres lederplads.

USAs præsident Donald Trump har fredag erklæret undtagelsestilstand for at kunne finde midler til at bygge en grænsemur mellem USA og Mexico. Flere af de største amerikanske aviser kritiserer præsidenten. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW KELLY/REUTERS

USAs præsident Donald Trump erklærede fredag national undtagelsestilstand for at skaffe midler til opførelsen af en grænsemur mellem USA og Mexico.

Det har medført massiv kritik i lederpladsen i nogle af USAs største aviser.

Blandt andet beskriver The New York Times i sin leder under overskriften »Phony Wall, Phony Emergency« (Fup-mur, fup-undtagelsestilstand, red.), hvordan Trump har brugt de sidste to år på at overbevise både Kongressen og Mexico om, at de skal betale for muren. Uden held.

Samtidig kalder avisen nedlukningen i december og de manglende penge til at betale for muren for »et ydmygende nederlag« for præsidenten.

Men med sin underskrift på den finanslov, der med store flertal er stemt for i begge af Kongressens kamre, undgik USA endnu en nedlukning. Aftalen indeholder dog ikke en finansiering af den grænsemur mellem USA og Mexico, som Trump har kæmpet for, og det er grunden til, at han nu har erklæret undtagelsestisltand for at finansiere den.

Den politiske manøvre møder kritik i mange af de store amerikanske medier, som bruger deres lederplads på at kritisere Trump for beslutningen.

»Desperat efter at redde ansigt fabrikerede præsidenten og hans hold en »ikke-undtagelsestilstands undtagelsestilstand med det formål at beslaglægge midler allerede bevilget til andre formål,« skriver The New York Times og konstaterer samtidig at »siden 1976, er sådanne erklæringer blevet brugt 59 gange. Men de fleste har været ukontroversielle og involveret udenrigspolitik. At erklære en undtagelsestilstand bare fordi Kongressen nægtede at finansiere præsidentens »pet project« bliver selv af medlemmer af hans eget parti anset for værende en farlig præcedens.«

Hos The Wall Street Journal anser de også den politiske manøvre for at være problematisk, men ikke kun, når det gælder Trump.

Wall Street Journal skriver i sin leder, at »et problem med nutidens polariserede politik er, at begge partier ikke har noget imod at strække forfatningsmæssige grænser for at nå deres politiske mål. Demokrater jublede over Barack Obamas lovlige misbrug af immigration og meget mere, og nu jubler mange republikanere over præsident Trumps erklæring af grænse-undtagelsestilstand for at bygge sin mur. Forfatningsmæssige konservative bør være forsigtige med begge dele.«

Også The Washington Post har tilegnet Trumps problemer med grænsemuren plads i sin leder. Ifølge avisen er der slet ikke behov for en grænsemur mellem USA og Mexico.

»Hr. Trumps teknik er at spinde fiktion som fakta,« skriver avisen i sin leder og fortsætter:

»Så lad os holde os til én stor grundlæggende sandhed: Der er ingen krise ved den sydlige grænse.«

The Washington Post anfægter også Kongressens selvrespekt for ikke at gribe ind overfor Trumps undtagelsestilstand.

»Hr. Trumps undtagelsestilstand er rent politisk, drevet af forventninger opblæst af hans kampagnes løfter om at bygge en grænsemur og tvinge Mexico til at betale. Efter at have sammensmeltet en politisk krise med en national krise vælger Hr. Trump at undvige, forstille sig og lyve. En Kongres med selvrespekt ville ikke lade stå til overfor denne opdigtede undtagelsestilstand.«