Skuespillere og rige forældre i skandale: Køber pladser til børn på fornemme universiteter

Fup har skaffet ukvalificerede elever ind på de allermest eftertragtede amerikanske universiteter. Det er nærmest et spørgsmål om døre, fortæller den mand, der organiserede svindlen: fordøre, bagdøre og sidedøre.

Til venstre skuespilleren Felicity Huffman, til højre Lori Loughlin. De to Hollywood-stjerner er blandt de 50 mennesker, som er sigtet i sagen om svindel med adgang til USAs eliteskoler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lisa O´Connor og Tommaso Boddi/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En teenagepige, som ikke var nogen ørn til fodbold, blev hentet til Yale University som netop fodboldstjerne. Prisen for hendes forældre: 7,9 mio. kr.

En gymnasieelev, som gerne ville ind på University of Southern California (USC), blev fejlagtigt tilskrevet indlæringsproblemer, så han kunne tage sin optagelsesprøve med bistand af en tilsynsførende. Denne sørgede for, at han slap igennem. Pris for hans forældre: mindst 330.000 kroner.

En studerende, der aldrig havde roet før, fik en plads på USCs rohold, efter at et fotografi af en anden person i en robåd blev indleveret som bevis på hendes evner. Hendes forældre overførte 1,3 millioner kroner til en særlig konto.

En stor og stadig rullende skandale har blotlagt, hvor langt nogle velhavende forældre er villige til at gå for at få deres børn ind på de bedste amerikanske universiteter. 50 personer er blevet sigtet for en opsigtsvækkende ordning om køb af studiepladser på Yale, Stanford og andre af de mest eftertragtede universiteter.

33 velhavende forældre er sigtet i sagen, herunder Hollywood-stjerner og prominente erhvervsfolk, og den føderale anklagemyndighed lod vide, at der kan komme yderligere sigtelser.

Skuespilleren Felicity Huffman, især kendt fra »Desperate Housewives«, måtte tirsdag i retten i Los Angeles for at forklare sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID MCNEW.

Flere universiteters sportstrænere er også sigtet for at tage imod millioner af dollar for at hjælpe med at gelejde ukvalificerede studerende videre til en række universiteter – for eksempel University of Texas, Wake Forest og Georgetown – ved at udgive dem for eliteidrætsfolk.

Forældregruppen omfatter blandt andre TV-stjernen Lori Loughlin, tante Becky i TV-serien »Full House«. Og skuespilleren Felicity Huffman, der var en af de desperate husmødre på Wisteria Lane i serien »Desperate Housewives«. Hun har en lang skuespillerkarriere bag sig og er senest set i serien »American Crime«.

Systemet har haft en forbløffende bredde og en lige så forbløffende frækhed. Det er den største sag af sin art i USA med 200 efterforskere i aktion på landsplan, og den har foreløbig resulteret i 50 sigtelser i seks delstater.

Sigtelserne er også en illustration af, at adgangskravene til universiteterne er blevet så barske, at nogle forældre omgår reglerne. Ifølge myndighederne har forældrene til nogle af landets rigeste og mest privilegerede studerende forsøgt at købe dem studiepladser på eliteuniversiteterne og har dermed ikke alene snydt systemet, men også andre og mere kvalificerede studerende for at få en studieplads.

Andrew Lelling, føderal anklager

»Forældrene er de egentlige bagmænd bag denne svindel.«


I mange tilfælde var de studerende selv ikke bevidste om, at deres forældre lappede på deres prøveresultater eller regulært løj for at få dem ind på skolen, siger anklagemyndigheden. Ingen studerende eller universiteter er blevet sigtet i sagen.

»Forældrene er de egentlige bagmænd bag denne svindel,« siger Andrew Lelling, som er føderal anklager i delstaten Massachusetts.

»De egentlige ofre i denne sag er de hårdtarbejdende studerende,« der blev fortrængt i udvælgelsesprocessen af »langt mindre kvalificerede studerende og deres familier, der ganske enkelt købte sig vej ind«, lyder det fra Andrew Lelling.

En sidedør

Centralt i sagen står William Singer, som er grundlægger af et forberedelseskursus til universiteterne, der hedder »Edge College & Career Network«, men også bliver kaldt »The Key«, Nøglen.

Ifølge anklagerne brugte Singer »The Key« og dens non profit-afdeling, »Key Worldwide Foundation«, til at hjælpe studerende med at snyde i deres optagelsesprøver og betale bestikkelser til de sportstrænere, der kunne få dem ind på skolerne ved at give dem en falsk sportsbaggrund. William Singer brugte også »The Key« til at kanalisere pengene fra forældrene til en skjult konto uden at betale skat af dem.

I sit vidnesbyrd betegnede han selv arrangementet som »en sidedør«:

»Hvis jeg kan komme med en sammenligning, så er der en fordør, hvor de studerende kommer ind på egne præmisser. Og så er der en bagdør, hvor folk forsøger sig med støtte til institutioner og store donationer, men der er ingen garanti for, at de kommer ind,« sagde Willliam Singer.

»Og så skabte jeg en sidedør, som garanterede familierne, at de kom ind. Det var det, der gjorde det så attraktivt for så mange familier, altså at jeg stillede med en garanti.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist