Sidste præsidentvalg viser, at man bør tage Bernie Sanders' sejr med et gran salt

Overskrifterne lød »sejr til Bernie Sanders i New Hampshire«. Men det var en knap så overbevisende sejr, mener værterne i »Kampagnesporet«.

Bernie Sanders. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX WONG

En sejr er en sejr ... Eller hvad?

»New Hampshire er en kæmpe blodtud til den progressive fløj,« således lyder det fra værterne i »Kampagnesporet«. Dette på trods af, at den progressive og selverklærede socialist Bernie Sanders løb med sejren ved det seneste primærvalg i staten New Hampshire.

Sidste gang, Sanders stillede op til primærvalget i 2016, fik han 60 procent af stemmerne i New Hampshire, sammenlignet med hans 26 procent i år. Af netop denne grund burde man tage hans sejr med et gran salt, mener værterne Mads Fuglede og David Trads.

De egentlige vindere ved valget i sidste uge var de moderate kandidater: Pete Buttigieg og Amy Klobuchar. Og så er der selvfølgelig den »store, store taber, Joe Biden,« fortæller de.

Manden, som mange eksperter, og ikke mindst vælgere, spåede som den klare frontløber for blot et par måneder siden, var den tidligere vicepræsident Joe Biden. Han har fået et kæmpeslag i de to første primærvalg. Om han kan få vendt sit held vil først komme til udtryk efter primærvalget i South Carolina 29. februar. Her er der nemlig mange afroamerikanske vælgere, som han, ifølge sig selv og meningsmålingerne, har godt fat i. Denne vælgergruppe kan »make it or break it« for Biden.

»Sanders burde være dybt bekymret«

Et punkt, der lader til at veje tungt hos vælgerne ved dette valg, er »electability«. Altså hvilken kandidat, der har den største chance for at slå Donald Trump ved præsidentvalget i november.

Netop dette er Sanders’ store bekymring. Mange ser hans socialistiske budskab negativt, og der er tvivl om, hvorvidt en progressiv kandidat som ham kan slå Trump.

Værterne i Kampagnesporet mener, at nogle af dem, der stemte på Sanders i 2016 er rykket over til den mere moderate fløj, netop pga. »electability«. Dette valg handler for mange ikke nødvendigvis om at finde den kandidat, de er mest enige med, men at finde en der kan slå den nuværende præsident til det næste valg.

Der er dog ingen tvivl om, at den progressive fløj har valgt deres kandidat i Sanders, og netop derfor mener Mads Fuglede og David Trads, at den næste kandidat, der dropper ud af ræset, bliver Elizabeth Warren.