Senatet med historisk afstemning: Godkender første transkønnede person

Den tidligere børnelæge Rachel Levine er godkendt af Senatet som USAs første transkønnede person til en føderal post. Kun to republikanske senatorer stemte for.

Rachel Levine er som den første transkønnede person blevet godkendt af det amerikanske senat. Hun skal varetage jobbet som assisterende sekretær i sundhedsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Caroline Brehman/AFP/Ritzau Scanpix

Der er en første gang for alt. Og nu er turen nået til transkønnede personer på topposter i USA.

Onsdag blev Pennsylvanias tidligere sundhedssekretær, Rachel Levine, godkendt af det amerikanske senat til at påtage sig jobbet som assisterende sekretær i sundhedsministeriet. Et embede, der kræver godkendelse af Senatet, fordi det rangerer lige under landets sundhedsminister.

Godkendelsen gør Levine til den første transkønnede føderale embedsmand i USAs historie.

Levine blev godkendt med stemmerne 52-48, skriver NBC News.

Den demokratiske senator Patty Murray opfordrede inden afstemningen ifølge NPR sine kolleger til at stemme for Levine, ikke kun fordi hun er kvalificeret, men fordi hun »afspejler det folk«, som Senatet tjener.

»Jeg har altid sagt, at personerne i vores regering skal afspejle det folk, det tjener. Og i dag vil vi tage et nyt historisk skridt hen imod at gøre det til en realitet. Jeg er stolt af at stemme på doktor Levine og utrolig stolt over de fremskridt, denne godkendelse vil betyde for vores land og for transkønnede personer overalt,« sagde hun inden afstemningen.

Kun de to republikanske senatorer Susan Collins og Lisa Murkowski stemte for Rachel Levine, der blandt andet blev kritiseret af republikanere for sin håndtering af coronakrisen i Pennsylvania, hvor hun havde ansvaret for pandemien. Kritikken gik blandt andet på hendes håndtering af vaccineudrulningen, og at pandemien har kostet et stort antal dødsfald på plejehjem i staten.

Den 63-årige politiker Rachel Levine er født som mand, men ser i dag sig selv som kvinde. Det er første gang, at en transkønnet person er blevet godkendt af Senatet til at varetage en officiel højtstående stilling, som kræver den type godkendelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix.

Præsident Joe Biden beskrev Rachel Levine, der er kandidat fra Harvard University og tidligere børnelæge, som »dybt kvalificeret« til sin rolle.

»Doktor Rachel Levine vil komme med det stabile lederskab og den vigtige ekspertise, vi har brug for, for at få folk gennem denne pandemi – uanset postnummer, race, religion, seksuel orientering, kønsidentitet eller handicap – og imødekomme folks sundhedsbehov i vores land i dette kritiske øjeblik og fremover,« sagde Biden ved udnævnelsen af Rachel Levine.

Det historiske valg af Levine har også bragt glæde hos LGBTQ-samfundet.

»Transpersoner er ledere, innovatører og skaber forandringer – og vi fortjener en plads ved hvert bord,« skriver LGBTQ-organisationen GLAAD.