Sådan læser du grafikkerne

Tirsdag 3. november er valgdag i USA, og natten til onsdag vil resultaterne strømme ind. Her kan du læse mere om, hvor dataene på berlingske.dk kommer fra, og hvordan de skal læses.

Joe Biden eller Donald Trump ? Hvem skal være USAs næste præsident? Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Bourg/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På forsiden af berlingske.dk og på Berlingskes valgsite, berlingske.dk/usa2020, vil der fra tirsdag aften være en bjælke, der viser status for fordelingen af valgmænd. Der kæmpes i alt om 538 valgmænd, hvilket betyder, at der skal 270 valgmænd til en sejr. Du kan læse meget mere om, hvordan man bliver amerikansk præsident her.

Bjælken viser, hvor mange valgmænd der er sikre for de to kandidater, hvor mange valgmænd der hælder mod kandidaterne, og hvor mange der er uafklarede – altså hvor det er for tidligt at sige, i hvilken retning det går.

Den mørkeblå farve viser valgmænd, som er vurderet sikre til Joe Biden, mens den lyseblå viser valgmænd, som læner sig mod udfordreren. Den samme gør sig gældende for de røde farver, hvor den mørkerøde farve viser valgmænd, som er vurderet sikre til præsidenten, mens de lyserøde læner sig mod Donald Trump. Den grå farve er de uafklarede valgmænd. Fold sammen
Læs mere

Bjælken opdaters løbende igennem natten og morgenen med cirka 15 minutters intervaller – du kan altid se på tidsstemplet, hvornår seneste opdatering er sket.

Dataen er en blanding af optalte stemmer og exit polls, og beslutningen om at udråbe en vinder eller vurdere, om en stat hælder den ene eller anden vej, tages i grafikkerne af analysevirksomheden Edison Research og The National Election Pool (NEP), der er en sammenslutning af ABC News, CBS News, CNN, og NBC News. Der er stor forskel på, hvor tidligt man kan udråbe en vinder – i enkelte stater kan der udråbes en vinder udelukkende på exit polls og historiske vælgermønstre.

Det er vigtigt at sige, at lige meget hvad grafikkerne viser, er det i sidste ende en redaktionel beslutning, hvornår Berlingske udråber en vinder. Et resultat, der i sidste ende først kan være 100 procent klar om flere dage, hvis valget er tæt.

Data til Berlingskes valgkort på berlingske.dk/usa2020 opgøres på samme måde. På kortet kan man klikke rundt på de forskellige stater – helt ned til de enkelte counties – og man kan altid trykke på reset-knappen i øverste højre hjørne for at komme tilbage til udgangspunktet. På mobilen anbefales det, at man trykker på fuldskærms-ikonet for den bedste oplevelse.

Valgkortet bliver opdateret med 30 sekunders intervaller og er en blanding af optalte stemmer og exit polls. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mapcreator.

Procent-tallet i boksen viser antallet af afgivne stemmer i forhold til antallet af berettigede stemmer i staten. Det totale antal forventede stemmer er et estimat fra NEP baseret på den information, der er til rådighed på det pågældende tidspunkt. På valgdagen er antallet af forventede stemmer opgjort ud fra tendenser i tidligt afgivne stemmer, brevstemmer og undersøgelser foretaget forud for valgdagen.

OBS! Resultatet i Wisconsin er så tæt, at der vil finde en genoptælling sted. Edison Research har valgt ikke at udråbe Joe BIden som vinder, men det har derimod en lang række amerikanske medier, heunder nyhedsbureauet AP, hvilket betyder, at Berlingske også har valgt at tildele de 10 valgmænd til Joe Biden.