Royal forvirring ved Demokraternes debat: »Han skyder skylden på kongen af Danmark«

Demokraternes præsidentkandidater mødtes i en debat inden næste primærvalg i staten New Hampshire. Danmark spillede en birolle i et af kandidaternes angreb på præsident Trump.

 

I New Hampshire fortsætter kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat til valget i november 2020 efter Pete Buttigiegs meget snævre sejr over Bernie Sanders i Iowa mandag.

Natten mellem fredag og lørdag dansk tid mødtes de demokratiske kandidater i en ophedet debat i New Hampshires største by, Manchester. Formanden for New Hampshires Demokratiske Parti, Raymond Buckley, kaldte ifølge det amerikanske medie ABC debatten for »den vigtigste New Hampshire-primærvalgsdebat i historien«.

Ifølge det amerikanske medie Politico var især Pete Buttigieg under angreb. Han blev blandt andet kritiseret for sin manglende erfaring. Derudover blev Buttigieg kritiseret for det faktum, at der i hans embedsperiode som borgmester i South Bend, Indiana var en stigning i cannabisrelaterede anholdelser af sorte amerikanere.

Det er en befolkningsgruppe, der ifølge den mere venstreorienterede senator og præsidentkandidat Elizabeth Warren bliver uretfærdigt behandlet i det amerikanske retsvæsen. Også kandidaternes bud på sundhedsreformer, og hvorvidt en selverklæret demokratisk socialist som Bernie Sanders kunne klare kampen mod præsident Trump, blev debatteret.

Men det – set med danske øjne – mest opsigtsvækkende øjeblik kom, da den moderate kandidat Amy Klobuchar kom med et angreb mod Trump:

»Vi har en præsident, der skyder skylden på alle i verden,« sagde hun.

»Vi har ikke talt om det nok. Han skyder skylden på Barack Obama for alt, hvad der går galt. Han skyder skylden på den formand for centralbanken, han selv har udpeget. Han skyder skylden på kongen af Danmark. Hvem gør sådan noget?« sagde Amy Klobuchar.

Klobuchar påstod også, at Trump skyder skylden på den canadiske premierminister, Justin Trudeau, for at have sørget for, at Trumps lille rolle i filmen »Alene Hjemme 2« blev klippet ud, da filmen blev vist på canadisk TV.

Klippet med udtalelsen kan ses her.

Både danskere og udlændinge har på Twitter gjort Amy Klobuchar opmærksom på, at Danmark altså ikke har en konge, selv om Trump efter sigende kaldte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen for kongen af Danmark.

Det er også uklart, hvad Trump skulle have beskyldt Lars Løkke Rasmussen for. At Trump skulle skyde skylden på Justin Trudeau for at være blevet klippet ud af »Alene Hjemme 2« kræver også en ret bogstavelig læsning af nedenstående tilsyneladende spøgefulde Trump-tweet:

Primærvalget i New Hampshire finder sted 11. februar.