Rigsretssag kan give bagslag for Demokraterne: »Det vil være skrækscenariet for dem«

Vejen til at afsætte præsident Donald Trump er nu banet for Demokraterne. Men meget kan gå galt i processen, og hvis Donald Trump ikke bliver afsat, vil det ramme dem på valgdagen, mener værterne i podcasten »Kampagnesporet«, der sendes på berlingske.dk.

Nancy Pelosi, Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, er sammen med sine partifæller gået videre med en mulig rigsretssag mod Donald Trump. Men det kan meget vel give bagslag for Demokraterne, hvis det ikke fører til noget, mener David Trads og Mads Fuglede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik S. Lesser/Ritzau Scanpix

De amerikanske demokrater har nu stemt for at indlede en rigsretssag mod præsident Donald Trump, og dermed burde vejen for at afsætte Trump fra embedet til foråret være banet for Demokraterne. Men der er meget, der kan gå galt for dem, og det kan styrke Trumps valgkampagne frem for at svække den.

Det mener værterne for podcasten »Kampagnesporet«, Mads Fuglede og David Trads, som tidligere blev sendt på Radio24syv, men som nu sender deres første afsnit på berlingske.dk. Endnu en gang analyserer de to herrer, hvad der er sket i den forgangne uge i amerikansk politik, herunder den foreløbige proces med at føre Trump for en rigsret.

Strategien kan dog meget vel slå fejl for Demokraterne, hvis ikke processen fører til, at Donald Trump bliver afsat. Slår det fejl, vil det give bagslag for Demokraterne på valgdagen, da Trump derefter kan fremstille sig selv som en martyr over for sine vælgere, forudser Mads Fuglede.

»Det vil være skrækscenariet for Demokraterne,« siger han i programmet.

Demokraterne bør træde varsomt

Værterne peger desuden begge på, at Republikanerne i lang tid jagtede Bill Clinton i et forgæves forsøg på at få den tidligere præsident fældet i en rigsretssag. Dermed forspildte de alle deres chancer, og partiet mistede på blot to år al den indflydelse i Kongressen og i Senatet, de havde brugt så lang tid på at opnå.

Hvis Demokraternes strategi slår fejl, kan episoden meget vel gentage sig for dem, og derfor gør de klogt i at træde varsomt, siger værterne.

David Trads peger dog også på, at Donald Trump på bemærkelsesværdig vis formår at holde styr på sit eget parti, selv under den seneste uges stormvejr – i Bill Clintons tid valgte selv andre demokrater at stemme for en rigsretssag mod ham, men det samme er ikke tilfældet for Republikanerne denne gang, siger han.

Og man skal ikke undervurdere, at Donald Trump trods alt stadig er vældig populær blandt sine kernevælgere.

»Trump er den mest populære republikanske præsident nogensinde. Det glemmer vi for tit herhjemme,« siger Mads Fuglede med en henvisning til, at Donald Trumps popularitetsmåling hos Republikanerne ligger på 90 pct. eller mere.

Lyt til David Trads og Mads Fuglede i »Kampagnesporet« her: