Rigsretssag er som at kæmpe mod emuer: »Man bruger meget tid og mange ressourcer uden at løse problemet«

Demokraterne i USA forbereder sig nu på en rigsretssag mod præsident Donald Trump, men processen kan vise sig at blive til en længerevarende kamp, der ikke løser det grundlæggende problem med demokratiet i USA. En usikker strategi, en fejde blandt Demokraternes medlemmer og et lille, men sikkert fald i den amerikanske befolknings vilje til en rigsret er alt sammen noget, der kan ende med at blive til en håbløs kamp for Demokraterne.

Pramilla Jayapal, den demokratiske repræsentant for Washington, lytter med i høringen vedrørende en eventuel rigsretssag mod præsident Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Harrer/AFP/Ritzau Scanpix

De amerikanske demokrater har med deres rigsretsanklage mod præsident Donald Trump nu banet vejen for en proces med at få præsidenten dømt for de forbrydelser mod forfatningen, som de mener, han har gjort. Men en gradvis faldende vilje blandt borgerne til at gennemføre en rigsret, modvillige medlemmer blandt Demokraterne og en proces, der tegner sig til at blive langtrukken, kan ende med at være de udgørende faktorer for en kamp, som Demokraterne vil tabe.

Således sammenligner Mads Fuglede, en af værterne på podcasten »Kampagnesporet«, Demokraternes kamp for en rigsret mod Trump med en endeløs krig, som i værste tilfælde kan ende med at koste Demokraterne dyrt ved stemmeboksen i 2020.

Mere specifikt mindes Mads Fuglede en anden håbløs kamp, som endte galt for et helt land – nemlig Australiens Emu-krig i 1932.

»I den store emu-krig satte den australske regering hæren ind for at bekæmpe og udrydde emuer, for de var blevet et problem for landet. Efter lang tids kampe måtte de give op, for emuerne var for mange og for hårdføre. Året efter var der endnu flere. Man brugte lang tid og flere ressourcer på en nytteløs kamp, som ikke løste problemet, men faktisk gjorde det værre. Det er sådan, jeg har det med Demokraternes rigsretssag lige nu,« siger Mads Fuglede i podcasten.

Svagt fald i opbakning til rigsret

Mere specifikt påpeger værterne i podcasten, at det er usikkert, hvilken strategi Demokraterne har med deres rigsretsanklage, og at der samtidig blandt Demokraterne er et lille flertal, der kan være tilbøjelige til at stemme sammen med Republikanerne, når den formelle afstemning om en eventuel rigsretssag skal foregå.

Det omhandler Joe Manchin fra West Virginia, en stat hvor Trump fik over 60 pct. af stemmerne, Kyrsten Sinema fra Arizona, som ifølge Mads Fuglede og David Trads vil undgå at blive presset af vælgerne derhjemme og Doug Jones fra Alabama, der ifølge David Trads kun blev valgt ind grundet »det cirkus, der foregik nede i Alabama«.

Derudover er der sket et mindre fald i befolkningens opbakning til at stille Trump foran en rigsret.

»Kigger man på meningsmålingerne kan vi se, at antallet af amerikanere, der ønsker at se Trump falde ved en rigsret, er svagt faldende. Ikke med meget, men det er faldende. Og det kan blive et problem for Demokraterne,« siger David Trads.

Alt i alt går Demokraterne en udfordrende periode i møde, der ligesom Australiens emu-krig meget vel kan ende med at spilde en masse ressourcer uden at være kommet det grundlæggende problem til livs – den manglende demokratiske sammenhængskraft i det amerikanske samfund.

Lyt til David Trads og Mads Fuglede i »Kampagnesporet« her: