Restaurantgæster blev omringet af vrede Black Lives Matter-demonstranter: »En gave til Trump«

Under en demonstration i Washington D.C. blev gæster på restauranter konfronteret af demonstranter med aggressive tilråb. Især én video, hvor en restaurationsgæst bliver omringet af vrede demonstranter, er gået viralt.

Black Lives Matter-demonstranter gik tirsdag aften på gaden i Washington D.C. som følge af drabet på Jacob Blake, en 29-årig sort mand, som søndag blev skudt syv gange i ryggen af en politibetjent. Billedet af fra tidligere i år, da demonstranter gik på gaden i New York efter drabet på Breonna Taylor. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Dee Delgado/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Black Lives Matter-demonstranter brød tirsdag aften den gode stemning ved middagsbordet.

For den 49-årige fotograf Lauren Victor var det ellers bare en almindelig tirsdag aften. Hun havde sat sig udenfor på en mexicansk restaurant tæt på sin lejlighed i Washington D.C., da restaurantbesøget pludselig blev afbrudt af råbende Black Lives Matter-demonstranter, der omringede hende.

»Er du kristen,« råbte en demonstrant gentagne gange ind i hovedet på hende.

Samtidig råbte andre demonstranter »White silence is violence« og beordrede hende til at løfte en knyttet næve i vejret. Demonstranterne fik veninden til at løfte armen, men ikke Lauren Victor.

Demonstranterne anklagede de mange restaurationsgæster i området for at nyde godt af deres »white privilege« og beskyldte gæster, der ikke løftede deres knyttede næver, for at være »white supremacists«.

Selvom Lauren Victor støtter Black Lives Matter-bevægelsen, og uge efter uge har deltaget i demonstrationer, havde hun ikke lyst til at efterkomme demonstranternes krav.

»Jeg følte mig angrebet. Det var overvældende, at så mange mennesker pludselig omringede mig og beordrede mig til at gøre nogle ting med en meget aggressiv energi. At løfte min knytnæve i vejret føltes ikke som det rigtige at gøre i det øjeblik,« fortæller hun til Washington Post.

De mange demonstranter var på gaden i Washington D.C., efter den 29-årige sorte mand Jacob Blake i søndags blev skudt i ryggen syv gange af en politibetjent. Black Lives Matter-demonstranterne var også på gaden i Washington D.C. dagen forinden, hvor en lignende scene udspillede sig.

En gave til Trump

Videoen er blevet set flere end ti millioner gange på Twitter, hvor hændelsen kritiseres for at fremstille venstrefløjen og Black Lives Matter-bevægelsen som aggressiv og voldelig.

I en tid, hvor præsidentvalgkampagnerne fylder meget på den amerikanske dagsorden, og hvor præsident Donald Trumps valgløfter går på »lov og orden«, er det ikke ligefrem noget, der gavner Demokraternes kandidat Joe Biden. Flere Twitter-brugere betegner endda videoen som »en gave til Trump«.

Trump har tidligere brugt voldelige protester som et argument mod venstrefløjen og har kaldt Black Lives Matter-bevægelsen for et »symbol på had«.

Journalist Emma Vigeland er en blandt mange, som er overbevist om, at hændelsen vil give bagslag.

»Om lidt vil videoen være over det hele på Fox News, og de vil bruge det, der sker i videoen som en andledning til at argumentere mod Black Lives Matter-bevægelsen og venstrefløjen,« sagde hun i et interview med TYT.

Lidt efter kunne en anden Twitterbruger konkludere, at det netop var, hvad der skete.