Proud Boys dybt skuffede over Trump: »Han er så svag«

Flere højreorienterede grupper håbede til det sidste, at Donald Trump ville blive på magten eller i det mindste benåde dem for deres ugerninger. I stedet tager de nu afstand fra ham på sociale medier.

 
Donald Trump har taget afsked med præsidentembedet. Han sagde farvel med en sidste tale. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

De stod klar med deres våben. De følte, de handlede på Donald Trumps direkte ordre, da de stormede Kongressen. Og de ventede blot på hans signal til at gå endnu videre.

Men signalet kom aldrig, og i stedet føler flere højreekstreme grupper sig nu direkte forrådt af USAs afgående præsident:

»Trump var bare en mand, og som det skulle vise sig til sidst, var han en ekstraordinær svag en af slagsen.«

Sådan lød en af de skuffede beskeder på en Proud Boys Telegram-kanal, som The New York Times har samlet i en gennemgang af reaktionerne fra det yderste højre på, at USAs præsident nu hedder Joe Biden.

Onsdag blev det fremtrædende Proud Boys-medlem Joseph Biggs anholdt i Florida for sin medvirken i stormen mod Kongressen.

Gruppens leder, Enrique Tarrio, var blevet anholdt nogle dage før stormen, så derfor var det ifølge anklagemyndigheden 37-årige Joseph Biggs, der organiserede deres del af indbruddet i den lovgivende forsamling efter at have været i direkte kontakt med Tarrio, skriver Reuters.

I alt er flere end 100 mennesker blevet anholdt for at have deltaget i stormen. Herunder fire andre Proud Boys-medlemmer og tre medlemmer af militsen Oath Keepers, der angiveligt havde planer om at fange amerikanske parlamentarikere i tunnelerne under Kongressen for at gasse dem.

En betjent hilser på et Proud Boys-medlem ved en demonstration i Washington, D.C. i juli 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Urquhart/Reuters/Ritzau Scanpix.

De højreorienterede militser og grupper håbede til det sidste på, at de ville blive benådet af Trump, inden han forlod præsidentembedet. Det skete ikke. I stedet tog Trump i stigende grad afstand fra optøjerne.

De mener, det var Trump, der »tilskyndede« til stormen på Kongressen for så blot at »vaske sine hænder« efterfølgende, som en Proud Boys-tilhænger skriver på Telegram i The New York Times-gengivelsen.

Lederen af America First-gruppen, Nicholas Fuentes, skriver på sin Telegram-kanal, at Trumps reaktion har været »virkelig svag og slap«. »Han er ikke den samme mand, som da han stillede op i 2015,« skriver han.

Flere højreradikale havde håbet på, at Trump ville erklære undtagelsestilstand for at blive på magten, og tilskyndede ham til at tage det sidste skridt.

Mandag samledes medlemmer af Proud Boys og andre våbentilhængere sig foran en regeringsbygning i Richmond i Virginia. Men skuffelsen over Donald Trump var allerede begyndt at indfinde sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/AFP/Ritzau Scanpix.

»De var villige til at bevæbne sig og begynde en ny borgerkrig, der kunne vælte regeringen for Trump,« siger Marc-André Argentino, der forsker i det ekstreme højre ved Concordia University, til The New York Times.

»Men i sidste ende var han ikke den autoritære leder, de ville have ham til at være.«

»Hil Kejser Trump,« erklærede et Proud Boys-chatrum i november efter valgnederlaget. Men i mandags havde tonen fået en anden lyd i samme chatrum, skriver avisen:

»Trump vil gå over i historien som en total fiasko.«