Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når Ellen DeGeneres kommer dansende ind foran kameraerne, er det altid med et kæmpe smil på læberne. Publikum står og klapper, mens de svinger hofterne til den glade musik. Gad vide, hvem der skal have gaver og penge i dette afsnit? Og mon der gemmer sig en lille overraskelse under publikums sæder?
Ellen DeGeneres har skabt sit verdenskendte brand ud fra et motto, der går på at »være godhjertet«. Hendes TV-talkshow, »The Ellen DeGeneres Show«, er præget af sjove historier med lykkelige slutninger oftest efterfulgt af en stor pengepræmie som prikken over i'et.
Men bag det lalleglade glansbillede gemmer sig en giftig arbejdskultur præget af racisme, frygt og afskrækkelse.
Det fortæller en nuværende og ti tidligere, anonyme medarbejdere til det amerikanske medie BuzzFeed News.
Den amerikanske radiokanal NPR bekræfter nu, at underholdnings-konglomeratet WarnerMedia vil lave en intern undersøgelse af talkshowet i kølvandet på anklagerne.
»Det der »vær godhjertet«-bullshit sker kun, når kameraerne er tændt,« lyder det fra en tidligere medarbejder. Hun fortæller, at man ikke skal falde for Ellen DeGeneres’ image, for det er ikke lig med realiteten:
»Jeg ved godt, at de giver penge til folk og hjælper dem, men det er spil for galleriet«.
Måtte ikke henvende sig til DeGeneres
De tidligere medarbejdere fortæller, at de blev fyret for at holde sygedage eller tage fri for at tage til begravelse. En afroamerikansk medarbejder fortæller, at hun fik nok af racistiske kommentarer og derfor sagde op. Under en arbejdsrelateret fest havde en af talkshowets forfattere angiveligt fortalt hende, at han »kun kender navnene på de hvide medarbejdere«.
Kilderne fortæller også, at de fik at vide af deres chefer, at de for alt i verden ikke måtte henvende sig til Ellen DeGeneres, hvis de så hende på kontoret.
En medarbejder fortæller, at hun vendte tilbage på arbejde efter et ophold hos psykiatrien efter et selvmordsforsøg kun for at få at vide, at hendes stilling var blevet nedlagt i mellemtiden.
Det er primært talkshowets producere og managere, der bliver beskyldt for den daglige negative stemning på kontoret. Men en medarbejder mener også, at Ellen DeGeneres skal holdes ansvarlig for det dårlige arbejdsmiljø.
»Hun burde virkelig tage noget ansvar,« siger den anonyme medarbejder og understreger, at det er Ellen DeGeneres’ navn på programmet, og at hun derfor bærer et medansvar for arbejdsmiljøet.
The Ellen DeGeneres Show har varet i knap 20 år, har over 3.000 afsnit og over 1.000 medarbejdere. I en e-mail til BuzzFeed News skriver tre producere, Ed Glavin, Mary Connelly og Andy Lassner, således:
»Vi er virkelig knuste og kede af det over at høre, at selv én person i vores produktionsfamilie har haft en negativ oplevelse. Det er ikke det, vi er, eller det, vi stræber efter at være. Og det er ikke den mission, som Ellen (DeGeneres, red.) har sat for os«.
En præsidentiel frihedsmedalje og flere shitstorms
I 2016 modtog Ellen Degeneres den præsidentielle frihedsmedalje af daværende præsident Barack Obama, men herefter begyndte de negative historier at rulle år efter år.
Det er nemlig ikke første gang, at Ellen DeGeneres’ navn bliver associeret med negative historier. I april kunne mediet Variety rapportere, at flere medarbejdere ikke fik deres løn i starten af coronakrisen. Det blev dog afvist af Warner Bros. Television.
Ellen DeGeneres’ personlige bodyguard under Oscar-uddelingen i 2014 har også udtrykt utilfredshed med talkshowværten. Han beskriver en negativ og utrolig nedladende attitude fra Ellen DeGerenes hele aftenen. Det stik modsatte af hendes glade og positive ydre, fortæller han.
Hun modtog også en del kritik sidste år, da der begyndte at florere billeder af hende og tidligere præsident George W. Bush. Ellen DeGeneres blev kritiseret for at sælge værdimæssigt ud, og som Berlingskes Birgitte Borup skrev dengang, var det underliggende spørgsmål: Kan man være forkæmper for LGBTQ-rettigheder og samtidig være bedste venner med en repræsentant for den konservative højrefløj?