Politidrab på ung, sort mand var en fejl – betjent troede, hun brugte strømpistol

Politidrabet på en ung sort mand har udløst protester og demonstrationer i Minneapolis. Nu forklarer betjenten, der skød, at hun tog fejl af sin tjenestepistol og sin strømpistol.

 
Under et stop i Virginia, USA blev hærens tjenestemand, Caron Nazario, holdt tilbage af to politibetjente tilbage i december. Her pegede betjentene med pistoler og brugte peberspray. Video: AP, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»For helvede, jeg skød ham…«

Ordene falder, kort efter at en kvindelig betjent har skudt og dræbt 20-årige Daunte Wright. Den unge, sorte mand var i sin bil blevet bedt om at holde ind til siden efter et mindre brud på færdselsloven. Da Daunte Wright efterfølgende modsatte sig anholdelse og forsøgte at gå tilbage til bilen, skød en af betjentene mod den unge mand, der kort efter døde.

Nu viser nye oplysninger, at det ifølge betjenten bag skuddet tilsyneladende ikke var hensigten at skyde mod Daunte Wright med en pistol, men derimod med en strømpistol, der i stedet for en kugle ville have sendt et elektrochok gennem den unge mand, skriver CNN.

Det er en strømpistol som denne, betjenten forvekslede sin egen pistol med. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT.

Videooptagelser fra hændelsen viser en betjent, som forsøger at lægge Daunte Wright i håndjern ved siden af bilen. På dette tidspunkt råber en kvindelig betjent, at hun vil »bruge strømpistolen«, hvis han modsætter sig anholdelsen. Dernæst skyder hun under tumulten Daunte Wright med et enkelt skud fra sit tjenestevåben.

Drabet på Daunte Wright har på ny sat fokus på politivold mod især sorte borgere i USA. Protester blussede for alvor op i maj, efter at afroamerikanske George Floyd blev dræbt af en hvid betjent. Drabet på Daunte Wright fandt sted kun få kilometer fra Minneapolis, hvor retssagen mod betjenten i George Floyd-sagen for tredje uge i træk finder sted.

I Seattle i delstaten Washington blev der tændt lys for den unge, sorte mand Daunte Wright, der søndag blev dræbt af politiet i Minnesota. Det viser sig nu, at det dødbringende skud tilsyneladende var utilsigtet, idet betjenten angiveligt ville have anvendt en strømpistol til at pacificere den unge mand. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Ryder.

Det nye politidrab har udløst flere demonstrationer og voldsomme uroligheder i USA, hvor betjente har affyret tåregas og gummikugler for at sprede de vrede demonstranter. I Minneapolis, hvor borgere også mandag var på gaden, har borgmester Jacob Frey set sig nødsaget til at indføre udgangsforbud.

»Jeg har besluttet, at Minneapolis går i kriseberedskab, og derudover indfører vi et udgangsforbud, der vil begynde klokken 19.00 og vare frem til klokken 06.00 i morgen,« sagde borgmesteren på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet AFP.

Borgmesteren i Brooklyn Center nær Minneapolis, Mike Elliot, forklarer, at skudepisoden »ikke kunne være kommet på et værre tidspunkt«, og han opfordrer til, at den kvindelige betjent, der er suspenderet, bliver fyret.

Præsident Joe Biden har opfordret til en »grundig undersøgelse« af Daunte Wrights død og bedt demonstranterne om at protestere fredeligt.

»Justice for Daunte Wright,« står der under demonstrationerne foran Brooklyn Center-politistationen uden for Minneapolis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leah Millis/Ritzau Scanpix.