Penge til militæret og grænsemuren gør Trumps budgetforslag historisk stort

Præsidenten foreslår besparelser på social- og sundhedsområdet samt undervisning og miljøkontrol. Til gengæld vil han bruge mere på militæret. Og muren.

Pressefotograferne kaster sig over det første bind af præsident Donald Trumps budgetforslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque

Præsident Donald Trump sendte mandag Kongressen et rekordstort budgetforslag for næste år på 4,75 billioner dollars (31,52 billioner kroner), der omfatter øgede bevillinger til militæret og skrappe besparelser på undervisning og miljøkontrol.

Trumps budgetforslag er det største i USAs historie nogensinde, blandt andet på grund af en næsten fem procents stigning i forsvarsbudgettet – hvilket er mere end Pentagon havde bedt om – samt ekstra 57 milliarder kroner til opførelse af en mur langs grænsen til Mexico.

Forslaget rummer ifølge en talsmand for Det Hvide Hus også en samlet besparelse på 12,6 milliarder kroner på sundhedsprogrammer som Medicare og Medicaid, de føderale sygesikringsprogrammer for de ældre og de fattige.

Budgettet vil næppe få den store betydning for det offentlige forbrug, der i det store og hele kontrolleres af Kongressen. Demokratiske ledere i såvel Senatet som Repræsentanternes Hus erklærede budgetforslaget dødt allerede ved ankomsten søndag, og Trumps budgetforslag fik da heller aldrig for alvor vind i sejlene i de to foregående år, da republikanerne havde flertal i begge kamre.

Men budgetforslaget kan også læses som et program for Trumps genvalgskampagne forud for valget i 2020. Det er fyldt med særdeles optimistiske økonomiske fremskrivninger og appellerer til hans kernevælgere, mens det omvendt dikterer dybtgående besparelser på områder, som står demokraterne nær. Alligevel regnes der med et underskud i milliardklassen de næste fire år og ingen udsigt til balance på budgettet 15 år frem.

Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer fra New York, kaldte budgetforslaget »et slag under bæltestedet på den amerikanske middelklasse«. Han tilføjede, at Trumps besparelser på socialområdet og på Medicare og Medicaid »samt en række andre programmer for mellemklassen er ødelæggende, men ikke overraskende«.

Rep. John Yarmuth (D-Ky)

»Dette budget er en opskrift på amerikansk deroute.«


Budgetforslaget bremser væksten i Medicare og Medicaid, selv om Trump ellers tidligere har lovet at holde fingrene fra de to programmer. Det foreslås at barbere 5,4 milliarder kroner af de fremskrevne budgetter for Medicare over ti år og skære næsten ti milliarder kroner af den forventede udgift til Medicaid.

Obamas politik afmonteres

Præsidenten fremlægger en stribe forslag, der skal sænke prisen på receptpligtig medicin. Besparelsen anslås her til 458 milliarder kroner over ti år. Det foreslås også at skære godt 170 milliarder på det føderale pensionssystem Social Security, hvoraf godt en tredjedel skal spares på udgifterne til nedslidte arbejdere.

De største besparelser kommer fra reduktioner af føderale styrelser og programmer, ikke mindst den amerikanske miljøstyrelse, EPA, som Trump engang lovede at reducere til »småbidder«.

Budgetforslaget lægger op til en besparelse på EPA på 31 procent. Dertil kommer en reduktion af forskningen i vedvarende energiformer på 70 procent og en fuldstændig nedlukning af klimaforskningen i en række offentlige institutioner.

Foto: Michael Reynolds.

Samlet set er der reduktioner i energiministeriet på 11 procent, mens indenrigsministeriet skal spare 14 procent. Og selv om Kongressen næppe vil godkende disse ændringer, understreger de Trump-regeringens iver efter at rulle en del af miljøpolitikken fra Obamas tid tilbage og i stedet prioritere udnyttelsen af de fossile brændstoffer.

Endelig opererer budgetforslaget med en besparelse på undervisningsministeriet – for tredje år i træk. Denne gang er besparelsen på ti procent.

Kampberedte demokrater

Budgettet vil ikke balancere de næste 15 år, og det er et brud på Trumps valgløfte fra 2016 om at betale hele den nationale gæld ud i løbet af otte år. Trumps første budgetforslag foreskrev en balance i udgifter og indtægter i løbet af ti år. Men mandagens forslag opererer med underskud i milliardklassen de næste fire år. De skyldtes først og fremmest Trumps skattenedsættelser, som er blevet finansieret med øget låntagning.

Detaljer fra budgetforslaget, som er blevet lækket fra Det Hvide Hus, viser en række potentielle konfliktområder mellem præsident Trump og demokraterne – ikke mindst i hele spørgsmålet om immigration og sikring af grænserne.

Ud over at forny sit krav om penge til en mur langs den mexicanske grænse beder Trump om penge til mere personale til grænseværnet og til told- og immigrationsstyrelsen. Desuden vil han ændre landets politik, så de såkaldte tilflugtsbyer (Sanctuary Cities) sløjfes. Disse byer overdrager ikke immigranter uden papirer til de føderale myndigheder, hvis de anholdes for mindre forbrydelser.

»Dette budget er en opskrift på amerikansk deroute,« siger John Yarmuth, medlem af Repræsentanternes Hus for Kentucky.

»Det er jo latterligt, at budgettet har en underrubrik kaldet »Indfriede Løfter,« når der i virkeligheden er en masse løfter, som er blevet krænket i dette budget.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist