Pelosi opstiller metaldetektorer i Kongressen – og møder stor vrede: »Hun forsøger at afvæbne os«

Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, forsøger at »afvæbne« kongresmedlemmerne lige der, hvor de har brug for ekstra sikkerhed. Sådan lyder det fra vrede republikanere om nye sikkerhedsforanstaltninger.

Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, går igennem de nye metaldetektorer, hun har fået opstillet i Kongressen efter sidste uges voldelige stormløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erin Scott/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter stormløbet mod Kongressen onsdag den 6. januar har Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, beordret ekstra sikkerhedsforanstaltninger ved indgangene til medlemmernes kammer.

Metaldetektorer. Medlemmerne skal nu igennem dem for at komme ind i salen og stemme. Og det er langt fra alle, der hilser det nye tiltag velkomment, skriver NBC News. Tværtimod.

Flere republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus har i stedet protesteret højlydt over metaldetektorerne. Andre forsøgte ligefrem at omgå dem, da medlemmerne tirsdag aften samledes for første gang, siden tusindvis af vrede Trump-tilhængere med vold brød ind i Kongressen i sidste uge.

Metaldetektorerne er blandt andet blevet installeret for at sikre, at folk ikke tager skydevåben med sig ind i kammeret, har den fungerende chef for den interne sikkerhed i Repræsentanternes Hus, Timothy Blodgett, oplyst til CNN. Det er nemlig ikke tilladt.

Men nogle kongresmedlemmer har tidligere svoret, at de ville tage deres våben med sig. Det gælder ikke mindst den republikanske Lauren Boebert, som angiveligt endte i store diskussioner med de betjente, der i aftes bad hende om at gå igennem metaldetektoren for at komme ind i salen.

Hun har tidligere gjort sig bemærket på internettet med et opslag om, at hun ville bære våben på sig i Kongressen. Sidste uges stormløb mod Kongressen understreger kun, hvorfor det er nødvendigt, mener hun.

»Det er en skam, at Nancy Pelosi forsøger at afvæbne kongresmedlemmer nøjagtigt dér, hvor der var brug for mere beskyttelse 6. januar. Det er tydeligt, at metaldetektorer ikke ville have bremset de voldelige handlinger, vi så. Dette politiske stunt gør intet for at bedre kongresmedlemmernes sikkerhed i Capitol,« skriver hun i en udtalelse til CNN.

Selv bemærker hun dog, at hun har tænkt sig at følge kongrespolitiets regler og retningslinjer for at bære våben i Kongressen.

Et andet republikansk medlem af Huset, Rodney Davis, er også forarget over de nye sikkerhedsforanstaltninger. Han mener, ifølge NBC News, at de er malplacerede og henviser til, at det i sidste uge jo altså ikke var kongresmedlemmerne selv, der stormede salen, men i stedet udefrakommende:

»Truslen kommer ikke indefra bygningen,« siger han ifølge NBC News.

Debbie Lesko, en tredje republikaner, føler sig med de nye sikkerhedsforanstaltninger mistænkeliggjort, skriver hun på Twitter.

»Før kongresmedlemmer kan indtage deres pladser i Repræsentanternes Hus, skal vi nu gennem intensive sikkerhedsprocedurer oven på den sikkerhed, vi allerede skal igennem. Disse nye foranstaltninger indebærer, at vi kropsvisiteres som kriminelle. Vi lever nu i Pelosis kommunistiske Amerika,« har hun proklameret på Twitter.

Blandt Demokraterne synes der dog ikke at være megen forståelse for Republikanernes protester. Cori Bush, et demokratisk kongresmedlem fra St. Louis, opfordrer i stedet til, at de republikanske kongresmedlemmer bare følger reglerne.

»Vi taler altså om jeres job. Hvis du arbejder på McDonald’s, skal du også have din uniform på, ellers må du ikke arbejde den dag,« siger hun i et interview med MSNBC:

»Hvis de ikke vil følge de simple regler, der er på denne arbejdsplads, må de finde sig et andet arbejde.«

Lyt til »Kampagnesporet« – Berlingskes podcast om amerikansk politik: