Pelosi advarer Trump: Den næste præsident kan erklære undtagelsestilstand på grund af våben

Donald Trumps beslutning om at erklære en national nødsituation for at få en mur på grænsen til Mexico har vakt vrede. Se reaktionerne her.

Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus ønsker at bremse Trumps plan om at erklære undtagelsestilstand. Men det kan blive svært at stoppe præsidenten. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK S. LESSER

USAs præsident, Donald Trump, har i nat taget et usædvanligt skridt. Han har erklæret en national nødsituation, som skal skaffe ham den mur på grænsen til Mexico, som han i årevis har lovet sine støtter.

Og straks brød forargelsen og vreden over Trumps beslutning ud.

Demokraterne mener, at Trump spiller hasard med hele USAs demokratiske system, når han ved hjælp af undtagelsestilstanden forsøger at sno sig uden om Kongressens modvilje mod muren. Faktisk mener flere af Trumps republikanske partifæller det samme.

Her er et overblik over de hårdeste og vigtigste reaktioner på Trumps beslutning om at erklære en nødsituation ved USAs sydlige grænse.

(Her finder du et overblik over, hvordan Trump satser på, at undtagelsestilstanden kan skaffe ham en mur).

Nancy Pelosi

Demokraterne har straks sat gang i en proces, der skal forsøge at bremse Trumps beslutning om at indføre en national nødsituation. Centralt i den plan står Demokraternes formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

»At erklære en national nødsituation vil være en lovløs handling, et ulækkert misbrug af præsidentembedets magt og et desperat forsøg på at fjerne opmærksomheden fra det faktum, at Donald Trump brød sine kerneløfter om at få Mexico til at betale for hans mur,« skriver Nancy Pelosi på Twitter.

Fra talerstolen forsøgte hun i nat dansk tid at overbevise Republikanerne om, at Trumps beslutning kan komme til at give voldsomt bagslag for dem. For hvis det lykkes Trump at erklære undtagelsestilstand over situationen ved grænsen, hvad kunne en demokratisk præsident så ikke finde på at erklære undtagelsestilstand over i fremtiden?

Våben, foreslog Nancy Pelosi, og advarede dermed indirekte Republikanerne og Trump om, at en kommende demokratisk præsident muligvis kan bruge sin magt til at stramme USAs våbenlovgivning mod Kongressens vilje.

Demokraterne kan dog få vanskeligt ved at stoppe Donald Trumps beslutning. Læs her hvorfor.

»Der er altid et tweet«

Længe inden Donald Trump blev præsident, var han en flittig bruger af Twitter. Og hans politiske modstandere ynder at gå om bord i Twitter-arkiverne for at finde gamle tweets, der kan udstille Trump som selvmodsigende.

Og også denne gang er det lykkedes, mener hans politiske modstandere.

I 2014 skrev Donald Trump:

»Republikanerne må ikke tillade præsident Obama at omgå USAs forfatning til sin egen fordel, fordi han er ude af stand til at forhandle med Kongressen.«

I 2014 besluttede Barack Obama at gennemføre en ordre, der skulle deportere millioner af illegale immigranter, mens han gav midlertidigt lovligt ophold til hundredtusindvis af andre migranter uden papirer.

Den beslutning kunne han ikke finde flertal for i Kongressen, og Obama tog altså sagen i egen hånd. Det mødte hård kritik fra Trump, men Obamas beslutning minder om den beslutning, Trump har taget i nat, mener præsidentens modstandere.

Trumps 2020-udfordrere på banen

Det er ikke utænkeligt, at præsidentvalget i 2020 blandt andet vil komme til at handle om grænsemuren. Og de demokrater, der har meldt sig på banen som præsidentkandidater, har ikke været sene til at stille sig i klar modposition til Trump.

Blandt andre Massachusetts-senatoren Elizabeth Warren.

»Våbenvold er en nødsituation. Klimaforandringer er en nødsituation. Vores lands opioid-epidemi er en nødsituation. Donald Trumps latterlige mur er ikke en nødsituation,« skriver hun på Twitter.

Også Beto O'Rourke, der selv kommer fra grænsebyen El Paso, har advaret mod Trumps planer. O'Rourke har endnu ikke meddelt, om han agter at stille op til Demokraternes primærvalg.

Kendismodstanderne i hård kritik

Uden for Washington møder Trumps beslutning også modstand blandt de kendisser, som normalt råber højt om deres modstand mod præsidenten. Gyserbogsforfatteren Stephen King tweeter nærmest ugentligt om sin foragt for Donald Trump. Og også denne gang er han klar med en kritik, som hurtigt er gået viralt.

»Donald Trumps formodede beslutning om at erklære en »national nødsituation« for at bygge hans mur er et kæmpe skridt væk fra demokrati og et kæmpe skridt imod diktatur. Han prøver at ødelægge en amerikansk regeringsførelse, som har overlevet i +200 år,« skriver Stephen King.