Nye e-mail afslører, hvor langt Trump var villig til at gå for at få vendt nederlag til sejr

Der har aldrig været tvivl om, at Donald Trump var skuffet over at tabe præsidentvalget i 2020. Men nu viser en række e-mail, hvad den daværende præsident var villig til at gøre for at bevare sin magt.

 
Trumps seneste offentlige optrædelse var ved en konvention i North Carolina den 5. juni 2021 - her gentog han mange af de samme punkter omkring det såkaldte fupvalg i 2020. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række e-mail sendt af Donald Trumps nærmeste medarbejdere til det amerikanske justitsministerium i månederne efter efterårets præsidentvalg er blevet frigivet.

De afslører, hvordan Donald Trump forsøgte at påvirke embedsmændene i ministeriet til at støtte hans konspirationsteorier om valgsnyd begået af demokraterne, hvilket ifølge ham var skyld i hans nederlag.

Det skriver The Guardian.

»Disse dokumenter viser, at præsident Trump forsøgte at korrumpere vores lands vigtigste retshåndhævelsesmyndighed i et frækt forsøg på at omgøre et valg, som han tabte,« siger Carolyn Maloney, der er formand for Repræsentanternes Hus' tilsynsudvalg.

Det er tilsynsudvalget, der har valgt at frigive e-mailene.

Ifølge The Guardian fremgår det mindst fem gange af dokumenterne, at daværende stabsleder i Det Hvide Hus, Mark Meadows, instruerede embedsmænd fra justitsministeriet i at undersøge de falske beskyldninger om vælgerbedrageri.

En række nyligt offentliggjorte e-mail kaster nyt lys over, hvor desperat Donald Trump var for at bevare magten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Drake/Reuters/Ritzau Scanpix.

Blandt andet blev de sat til at undersøge en sammensværgelse kaldet »Italygate«, der udokumenteret hævder, at valgresultaterne blev ændret efter indblanding fra Europa ved hjælp af militære satellitter. Ifølge konspirationsteorien skulle selv CIA have kendskab til det.

Mark Meadows skulle have sendt et link til en YouTube-video, der beskriver »Italygate« -teorien, til den fungerende statsadvokat, Jeffrey Rosen, i et forsøg på at presse ham til at undersøge den udokumenterede valgsvindel.

Det blev blandt andet også foreslået, at Rosen skulle arrangere et møde mellem Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, og sine embedsmænd. Det nægtede Rosen dog at gøre.

»Jeg nægtede blankt og sagde, at jeg ikke ville give nogen særlig behandling til Giuliani eller nogen af ​​hans 'vidner',« skrev Rosen efterfølgende i en e-mail til en kollega.

Flere medier skriver, at dokumenterne viser, hvordan Trumps folk har forsøgt at forvirre embedsmændene, så der kunne komme et gunstigt resultat for Trump.

Tilsynsudvalg har anmodet om, at Meadows skal vidne i sagen foran udvalget, så det kan blive gjort klart, om han har forsøgt at vildlede embedsmænd.