Ny bog: Chef for USAs militær frygtede, at Trump ville »gå bersærk« i sidste dage – foretog hemmelige opkald til Kina

USAs øverste general blev så bange for Donald Trumps nedsmeltning, at han blandt andet indkaldte Pentagon-chefer til hemmelige møder, hvor de skulle tale om præsidentens adgang til atomvåben. Det påstår en ny bog fra to stjernejournalister.

Bogen Peril er den seneste i rækken af sprængfarlige insiderberetninger, der beskriver, hvordan Trump-regeringen nedsmeltede i sine sidste uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dagene efter stormen på Kongressen 6. januar blev USAs øverste militære chef – General Mark Milley – alvorligt bange for, at Donald Trump ville »gå bersærk«.

Derfor holdt han hemmelige møder om Donald Trumps adgang til atomvåben. Og derfor ringede han til Kinas hærchef for at berolige den kinesiske regering. Det hævder en ny bog af to berømte politiske journalister, veteranen Bob Woodward og Robert Costa.

Bogen »Peril« udkommer i næste uge, men New York Times, CNN og Washington Post har fået mulighed for at læse den.

Ifølge bogen var General Milley »overbevist om, at Trump oplevede en mental nedsmeltning efter valget«.

Mark Milley har arbejdet i det amerikanske militær siden 1980. Han har siden 2019 været præsidentens øverste militære rådgiver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix.

8. januar indkaldte han derfor til et hemmeligt møde på sit kontor i Pentagon, hvor han indskærpede for en række top-generaler, at de skulle følge procedurerne for militære angreb og brug af atomvåben – uanset hvad præsidenten måtte kræve af dem.

»Uanset hvad I bliver beordret, så følger i proceduren. I følger planen. Og den procedure er jeg en del af,« sagde han ifølge bogen til generalerne, hvorefter han én efter én bad dem bekræfte, at de havde forstået.

Den kommende bog bygger angiveligt på interviews med flere end 200 førstehåndsvidner til Donald Trumps sidste uger. Den tegner et billede af en regering i total opløsning og til fare for hele verden.

Andre amerikanske journalister er nu gået i gang med at kontakte kilder i Pentagon for at få oplysningerne verificeret.

Fox News' sikkerhedskorrespondent Jennifer Griffin skriver på Twitter, at Pentagon-kilder har bekræftet, at General Milley holdt et møde med militære topfolk 8. januar for at gennemgå proceduren for affyring af atomvåben – Milley ønskede ikke at »bryde kommandovejen« men blot at bekræfte den, skriver hun.

Ligesom bogens forfattere skriver hun, at General Milley indkaldte til mødet, efter at Nancy Pelosi – den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus – havde krævet at få at vide, »hvilke foranstaltninger der var sat i værk for at en ustabil præsident i at beordre et atomangreb«.

I et telefonopkald med Pelosi erklærede hærchefen sig enig i, at Donald Trump var blevet »crazy«, hævder bogen.

Hemmelige opkald til General Li

Samme dag som det hemmelige Pentagon-møde foretog Mark Milley et dybt kontroversielt opkald til Kina.

Ifølge forfatterne ringede han til den kinesiske topgeneral Li Zoucheng for at love, at Donald Trump ikke ville gennemføre et angreb på Kina i sine sidste dage i Det Hvide Hus.

»Vi er 100 procent stabile. Alt er godt. Men demokrati kan være noget rod engang imellem,« sagde Milley angiveligt i et opkald, han aldrig fortalte præsidenten om.

Allerede fire dag før præsidentvalget – 30. oktober – havde General Milley forsøgt at berolige sin kinesiske pendant:

»Vi angriber ikke,« sagde han angiveligt, men trods forsikringerne var den kinesiske general urolig for amerikanske militærøvelser nær Det Sydkinesiske Hav, og Milley måtte afgive flere løfter.

»General Li, vi to har kendt hinanden i fem år nu. Hvis vi kommer til at angribe, så ringer jeg til dig inden. Det bliver ikke en overraskelse,« sagde han ifølge bogen.

Fox News-journalisten Jennifer Griffin skriver på Twitter, at hendes kilder fortæller, at General Milley havde »to rutineopkald« med General Li for »at forsikre at USA ikke planlagde et overraskelsesangreb«.

Kræver Milleys afgang

»Peril« er den seneste i rækken af sprængfarlige insiderberetninger, der beskriver, hvordan Trump-regeringen nedsmeltede i sine sidste uger, og hvordan ellers loyale folk som justitsminister William Barr og udenrigsminister Mike Pompeo til sidst frygtede, at præsidenten ville indlede en krig eller et kupforsøg i et desperat forsøg på at holde fast i magten.

Donald Trump har tirsdag aften udsendt en pressemeddelelse, hvor han kalder bogen »fake news« og beskylder forfatterne for at skrive »fiktion, ikke fakta.«

I en pressemeddelelse beskylder Donald Trump General Milley for at være en forræder. Vi kan forvente, at de Trump-loyale republikanere nu vil lægge hårdt pres på generalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix.

Og så går han ellers til angreb på General Milley, som ekspræsidenten kalder »General Dumbass Milley«.

Flere republikanske politikere – blandt andre Floridas senator Marco Rubio – kræver nu, at militærchefen trækker sig, eller at Joe Biden fyrer ham.

»Milley arbejdede aktivt for at underminere den siddende Commander in Chief for det amerikanske militær (Trump, red.) og overvejede et forræderisk læk af hemmelige informationer til Kinas Kommunistiske Parti forud for en potentiel væbnet konflikt med Kina,« skriver Marco Rubio i en pressemeddelse.