Ny amerikansk nedlukning truer: Forhandlinger om grænsemuren står stille

Demokraterne synes fast besluttet på en begrænsning af antallet af tilbageholdte migranter ved grænserne. Den midlertidige finanslov udløber på fredag.

Senatorerne Richard Shelby, republikaner fra Alabama (t.h.), og Patrick Leahy, demokrat fra Vermont, konfererer forud for et møde med medlemmer af Repræsentanternes Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pete Marovich/Ritzau Scanpix

Forsøgene på at opnå en aftale om grænsesikkerheden, før endnu en delvis lukning af statsapparatet indtræffer, brød søndag sammen. Det skete, da Demokraterne i USAs Kongres krævede en overgrænse for antallet af tilbageholdte migranter.

Arbejdere i gang med at reparere på grænsehegnet i El Paso, Texas, hvor præsident Trump senere i dag vil deltage i et folkemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: HERIKA MARTINEZ.

De 17 forhandlere i Repræsentanternes Hus og Senatet havde håbet at kunne indgå en aftale om grænsesikkerheden i dag, men få timer inden tidsfristens udløb var al samtale ophørt, fortalte flere kilder.

I mellemtiden har Trump-regeringen været i fuld gang med at flytte flere tusindvis af soldater til grænsen. Antallet af soldater langs den mexicanske grænse vil dermed overgå det foreløbige højdepunkt på 5.900, som blev nået ved midtvejsvalget i november.

Højtstående officerer er bekymrede over, at de udstationerede soldater ikke får den nødvendige træning, mens andre militære enheder omvendt må springe til og udføre soldaternes daglige opgaver.

Bestræbelserne på at opnå en bred aftale partierne imellem er løbet ud i sandet, blot få dage før store dele af regeringsapparatet på ny løber tør for penge. Det sker ved midnat fredag – og det sker på et tidspunkt, hvor alle har den længste »shutdown« i USAs historie, 35 dage, i frisk erindring.

»Jeg vil sige, der er fifty-fifty-chance for, at vi får en aftale,« sagde den republikanske formand for Senatets bevillingsudvalg, Richard Shelby fra Alabama, til Fox News Sunday og tilføjede:

»Vi kan allerede fornemme spøgelset fra nedlukningen derude.«

16.500 sengepladser

Dødvandet i forhandlingerne skyldes tilsyneladende Demokraternes krav om en begrænsning i antallet af de tilbageholdte migranter, som allerede befinder sig i landet.

Demokraterne ønsker angiveligt et maksimum på 16.500 pladser på grænsekontrollens modtagecentre, hvilket ifølge Demokraterne vil tvinge regeringen til at koncentrere sig om tilbageholdelse af illegale immigranter med en kriminel baggrund i stedet for at tilbageholde immigranter mere vilkårligt.

»Alt for længe har Trump-regeringen med sin brutale immigrationspolitik revet samfund i stykker,« sagde demokraten Lucille Roybal-Allard fra Californien, der er en af forhandlerne i Repræsentanternes Hus, fortsatte:

»En begrænsning af sengepladserne på modtagecentrene vil tvinge Trump-regeringen til at prioritere tilbageholdelsen af kriminelle og af personer, der udgør en reel sikkerhedsrisiko – ikke lovlydige immigranter, der bidrager til vores samfund.«

Republikanerne krævede omvendt en undtagelse fra begrænsningen, hvad angår kriminelle. Det afviser Demokraterne med den begrundelse, at de 16.500 pladser burde være rigeligt til at sikre plads til kriminelle.

Tweets fra Trump

Blot få dage efter at Donald Trump brugte sin tale om nationens tilstand til at fastholde sin kompromisløse linje i spørgsmålet om en grænsemur, bliver han således udfordret på en ny front i den vedvarende krig om immigration. Søndag var præsidenten således på Twitter for at konstatere, at de demokratiske forhandlere, »pludselig opfører sig irrationelt«.

»De vil ikke engang være med til at sætte mordere fast! Hvad foregår der?« spurgte han – en anklage, Demokraterne kategorisk afviser.

Den overhængende tidsfrist blotter imidlertid også sprækker i begge partier. De mere venstreorienterede medlemmer af det demokratiske parti forsøger at fastholde partiet på en afvisning af øgede bevillinger til grænseværnet. Partiets forhandlere holdt søndag møde for at diskutere mulighederne, men nåede ikke til afklaring. Alligevel nægter flere af de toneangivende senatorer at give op. Endnu.

Oversættelse: Lars Rosenkvist