Nu kan USAs vaccinekrig blive rigtig grim: Republikanere lover oprør

Joe Biden har virkelig strammet USAs vaccineregler. Højtstående republikanere varsler en storm af retssager og en kendt forfatter nægter at føje ham. Det her kan blive grimt.

 
Til et pressemøde den 9. september, gav Joe Biden den amerikanske befolkning klar besked. De skal vaccineres, hvis de vil arbejde. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske vaccinekrig når nu et nyt niveau.

Højtstående republikanere varsler massevis af retssager og »civil ulydighed«, efter Joe Biden i går holdt en tale, hvor han virkelig strammede vaccineskruen.

Præsidenten kræver nu, at alle statsansatte bliver vaccinerede, hvis de fortsat skal have et arbejde. Og alle private arbejdsgivere med flere end 100 ansatte skal sørge for, at deres ansatte bliver vaccineret eller testet for coronavirus hver uge.

De nye krav vil komme til at ramme to tredjedele af den amerikanske arbejdsstyrke, skriver Reuters.

South Dakotas guvernør Kristi Noem er blevet en helt på højrefløjen for sin totale modstand mod restriktioner. Hun varsler allerede et stort opgør med Bidens nye vaccineregler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brandon Bell/Getty/Ritzau Scanpix.

Stramningen har omgående udløst heftig modstand fra den store republikanske højrefløj – her er alle ikke nødvendigvis vaccineskeptikere, men de er imod denne form for statslig indblanding.

Fra Ohio har J.D. Vance – forfatter til bestselleren Hillbilly Elegy og et republikansk stjerneskud – opfordret alle virksomheder til »civil ulydighed«.

»Jeg har en simpel meddelelse til Amerikas erhvervsliv,« skrev han i en pressemeddelelse:

»Overhold ikke reglerne.«

Højrefløjsmediet The Daily Wire har flere end 100 ansatte, men chefen har allerede lovet, at virksomheden ikke kommer til at følge Joe Bidens ordre, som han kalder »tyrannisk« og »forfatningsstridig«.

På Twitter var hashtagget #IwillNOTComply – jeg ville ikke overholde reglerne – i går aftes et af de mest populære, skriver mediet Axios, der kalder vaccinekrigen for »2021s borgerkrig.«

En lang række republikanske guvernører og kongrespolitikere varsler, at de vil trække Biden-regeringens nye vaccinekrav i retten.

»I South Dakota vil vi være frie … Vi kommer til at handle. Mit hold af advokater er allerede i gang,« sagde South Dakotas republikanske guvernør Kristi Noem, da hun i går gæstede Fox News-programmet »Hannity«.

75 procent af de voksne amerikanere har nu modtaget mindst én vaccinedosis. Blandt de vaccinerede amerikanere vokser utilfredsheden med det uvaccinerede mindretal uge for uge.

Bidens nye krav kommer til at trække fronterne i vaccinekrigen endnu hårdere op, men Biden-regeringen må have vurderet, at de har flertallet på sin side.

»Vi har været tålmodige, men vores tålmodighed er ved at være tyndslidt,« sagde han i sin tale – direkte henvendt til de uvaccinerede.

Meningsmålinger fra Gallup viste i sidste uge, at 56 procent af de adspurgte amerikanere støtter krav om vaccine på kontorer og arbejdspladser.

Et af Joe Bidens vigtigste valgløfter var, at han ville få styr på pandemien. Lige nu er der slet ikke styr på den.

Det daglige covid-dødstal er mere end firdoblet siden i sommer. I nogle stater – blandt andet i Florida – er pandemien værre, end den har været på noget andet tidspunkt.