Nu fører Muellers rapport til en sigtelse – mod en af Obamas rådgivere

Den demokratiske Ivy League-jurist Gregory Craig er blevet fanget i samme sag, som kostede Trump-rådgiveren Paul Manafort syv et halvt års fængsel.

Den amerikanske advokat Gregory Craig, der gik på hold med Bill Clinton og Hillary Rodham – senere Clinton – på Yale Law School. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mario Tama/Ritzau Reuters

Gregory Craig, der i sin tid var rådgiver for præsident Barack Obama, kan nu se frem til en sigtelse for at have optrådt som agent for en udenlandsk regering uden at lade sig registrere.

Sagen mod den i dag 74-årige Craig skyldes en efterforskning fra den særlige anklager Robert Mueller.

Gregory Craig er uddannet på Harvard og Yale og har arbejdet for såvel Clinton- som Obama-regeringen. Han vil i givet fald blive den første demokrat, der bliver ramt af en sigtelse fra den særlige anklagers kontor.

Sagen mod Craig tager udgangspunkt i en amerikansk lov fra 1938 kaldet Registreringsloven for Udenlandske Agenter (FARA), som justitsministeriet prioriterer, fordi den har fået ny aktualitet i forbindelse med Muellers efterforskning.

Loven kræver, at amerikanske statsborgere giver detaljerede informationer om deres lobby- og støttearbejde for udenlandske regeringer og politikere, og den har dannet grundlag for en række sigtelser fra den særlige anklagers side.

Paul Manafort fanget på vej ud af en retsbygning. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW.

Gregory Craigs advokater forventer dog ikke, at han ligefrem vil blive anklaget for at have overtrådt loven. De regner snarere med, at han vil blive sigtet for at have afgivet falske oplysninger til justitsministeriets jurister, der på et tidspunkt undersøgte, om han burde lade sig registrere i henhold til loven på grund af det arbejde, han udførte i 2012.

Dette arbejde, som han udførte på vegne af Ukraines daværende præsident, Viktor Janukovitj, har i hvert fald juridisk forbindelse til Paul Manafort, der på samme tid fungerede som politisk konsulent og tjente millioner af dollar på at repræsentere Janukovitj.

Paul Manafort blev sidenhen Donald Trumps kampagnechef, og han blev i sidste måned idømt syv et halvt års fængsel på anklager, som var samlet af Robert Muellers hold: De gik primært på hindring af retfærdighed og overtrædelser af FARA samt krænkelser af bank- og skattelovene, og anklagerne skyldtes hans arbejde i Ukraine.

Advokater afviser sigtelse

Paul Manafort sørgede for, at Gregory Craigs advokatfirma – Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom – i årene 2012 og 2013 fik cirka 35 millioner kroner i betalinger af en ukrainsk oligark for at bistå det ukrainske justitsministerium. Blandt andet for at skrive en rapport, som skulle bruges til at imødegå vestlig kritik af, at Janukovitjs regering havde fængslet en af hans rivaler, tidligere premierminister Julia Timosjenko.

Da rapporten blev udsendt, og Gregory Craig blev citeret for at diskutere den i amerikansk presse, blev justitsministeriet opmærksom på sagen og spurgte, hvorfor Skadden Arps ikke havde ladet sig registrere som udenlandske agenter for den ukrainske regering.

Ministeriet konkluderede i 2013, at Skadden Arps havde pligt til at registrere sig, men afgørelsen blev omgjort året efter, da Gregory Craig havde argumenteret for, at loven ikke dækkede det arbejde, han havde udført på vegne af Ukraine.

Afgørelsen frikendte dog ikke Gregory Craig, men signalerede snarere, at han var i myndighedernes søgelys.

I en erklæring onsdag skrev hans advokat, at han »gentagne gange afviste anmodninger om at deltage i Ukraines medie- og lobbykampagne for at fremme Timosjenko-rapporten«.

Oversættelse: Lars Rosenkvist