Nu blander George W. Bush sig: Hvis det er dette, Republikanerne står for, vinder vi aldrig flere præsidentvalg

Fremtiden for Republikanerne efter Donald Trumps nederlag i 2020, synes at være det helt store spørgsmål. Nu kommer en tidligere præsident, George W. Bush, med sit bud – og det vil ikke glæde Donald Trump.

 
Den republikanske senator i Utah, Mitt Romney, blev mødt med buhråb og beskyldninger om »forræderi« til et lokalt konvent i weekenden. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs tidligere præsident George W. Bush er ikke en glad iagttager af det parti, han selv og hans far stod i spidsen for i en årrække: Det Republikanske Parti er ikke tilstrækkelig inkluderende og er blevet alt for indvandringskritisk.

Det mener George W. Bush, som også vurderer, at såfremt Republikanerne fortsat vil være repræsenteret ved »hvid angelsaksisk protestantisme« – hvilket Bush mener, at partiet er – så vinder partiet ikke valg i fremtiden.

Udtalelsen følger i kølvandet på en tiltagende diskussion om, hvad Republikanerne efter Donald Trumps valgnederlag i 2020 skal stå for. Nederlaget har delt partiet i to fløje, hvor den ene er tro over for den politik, Donald Trump førte, mens den anden ønsker at finde tilbage til de mere klassiske konservative dyder, skriver CNN.

George W. Bush er utilfreds med den retning, Det Republikanske Parti er på vej i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix.

George W. Bush repræsenterer sidstnævnte og fortæller i podcasten »The Dispatch«, at partiet er på vej i en forkert retning. Partiet er blevet mere »isolationistisk, protektionistisk og til en vis grad nativistisk«, forklarer han i podcasten.

Den tidligere præsident mener desuden, at der er behov for en mildere tilgang til indvandring i kontrast til den hårde retorik, der dominerede partiet under Donald Trump, som blandt andet gik til valg på at ville bygge en grænsemur mellem USA og Mexico.

I den aktuelle republikanske debat er loyale Trump-støtter dominerende, ligesom de ofte lægger modstandere for had. Senest blev en moderat republikaner, senator Mitt Romney, buhet af under en partikongres i sin hjemstat, Utah, i weekenden. De tilstedeværende var vrede over, at Mitt Romney stemte for to rigsretssager mod Donald Trump.

Loyale Trump-støtter i Kongressen har desuden forsøgt at fjerne Liz Cheney, der er den tredjehøjest placerede republikaner i partiet, fra den magtfulde position – dog uden held.

Og hvorfor de går efter Liz Cheney? Hun stemte også for rigsretssagen mod Donald Trump i år.

Mandag skrev Liz Cheney på Twitter, at Trumps »store løgn« forgifter demokratiet og har splittet Det Republikanske Parti.

George W. Bushs medvirken i podcasten »The Dispatch« er et led i den tidligere præsidents turné for at promovere sin nye bog, »Out of Many, One: Portraits of America's Immigrants«, der er en samling portrætter af amerikanske indvandrere, som den tidligere præsident har malet.