Nu åbner grænsen til USA – men det er en rejse til fortiden: Det skal du vide, inden afrejse

Fra i dag er det igen muligt for internationale rejsende at besøge USA, der ellers har holdt deres grænser lukket i 20 måneder. Her er, hvad du skal vide inden afrejse, hvis du overvejer at tage afsted.

 
Fra mandag blev det igen muligt at besøge USA. Det skabte glædestårer i de amerikanske lufthavne. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har man drømt om at besøge Manhattan i New York eller Redwood-skovene i det nordlige Californien, er det nu endelig muligt at pakke kufferten og flyve over Atlanten.

Indtil nu har grænsen til USA været lukket for turister i 20 måneder i et forsøg på at begrænse coronasmitte. Men fra i dag af er det igen muligt at besøge uncle Sam.

Men en rejse til det amerikanske kan føles som en rejse til fortiden, hvor mundbind og coronapas ofte følger med.

Og ofte er regler og restriktioner meget forskellige fra stat til stat. Det er derfor vigtigt inden afrejse at tjekke, hvad reglerne er i den eller de stater, som man vælger at rejse til.

Det kan der findes flere oplysninger om her og her, hvor reglerne i de enkelte stater er listet.

I New York, der er et populært rejsemål blandt danskere, er der for eksempel krav om coronapas, og at alle ikkevaccinerede borgere bærer mundbind. Dog er der krav om mundbind for alle i offentligt transport, og flere butikker kræver også mundbind for at kunne leve op til krav om minimumsafstand.

I Californien, et andet populært rejsemål blandt danskere, er det nødvendigt med et coronapas flere steder. Blandt andet ved besøg på restauranter eller andre indendørsaktiviteter. Flere regioner i staten har krav om mundbind, mens det andre steder kun gælder for personer, der ikke er vaccineret, skriver Los Angeles Times.

Krav om vaccination

Inden man dog når så langt, er der også flere krav til selve indrejsen til USA.

For at kunne rejse ind i USA er det nemlig et krav, at man er færdigvaccineret. Det er således ikke nok, at fremvise en negativ test.

Udover bevis på at man er vaccineret, er det nødvendigt at kunne fremvise en negativ test, der er højst tre dage gammel, samt et coronapas.

Vaccinen skal være godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) eller Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Det er vaccinerne fra AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer/BioNTech, Sinopharm og Sinovac. Det inkluderer dermed alle vacciner, der er blevet givet i Danmark.

Stor interesse for rejser til USA

Hos FDM Travel har man kunnet mærke en pæn efterspørgsel på at komme til USA.

»Folk er gået fra tidligere bare at ville høre om rejser til at bestille rejser til USA. Ikke kun hen over vinteren til Florida eksempelvis, men folk er også begyndt at bestille rejser til sommeren 2022,« siger Jesper Ewald, der er salgs- og indkøbschef hos FDM Travel, til Ritzau.

Direktør i det amerikanske flyselskab Delta Airlines, Ed Bastian, udtaler til Reuters, at rejsende skal forberede sig på lange køer mandag. Delta Airlines billetsalg er steget med 450 procent. De forventer derfor ventetid og lange køer den kommende tid.

»Det kommer til at være lidt sjusket til at starte med. Jeg kan love dig, at der desværre kommer til at være køer, men vi løser det,« siger han til Reuters.