Nej, det er ikke et fatamorgana: Dansk stjernearkitekt skal bygge ørkenby i USA

En by skal bygges op fra bunden, og en utopisk drøm vækkes til live midt i en amerikansk ørken. Bjarke Ingels Group har tegnet projektet til 400 milliarder dollar, der skal huse fem millioner indbyggere.

Bjarke Ingels Group er arkitekten bag en ny by i USA, der skal bygges op fra bunden. Byens varetegn skal være det store Equitism Tower. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ingels Group og Bucharest Studio
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lyder mest af alt som en drengedrøm at tegne og designe en by fra bunden.

Og det er netop, hvad Bjarke Ingels Group, BIG, med den danske arkitekt Bjarke Ingels i spidsen har fået til opgave.

Midt i den amerikanske ørken skal en ny by skyde op. Prisen er 400 milliarder dollar, men så skal byen også huse fem millioner indbyggere. Cirka 800.000 færre end i hele Danmark.

Det skriver CNN.

Det er den tidligere Walmart-direktør og nuværende milliardær Marc Lore, der står bag det omfattende byggeprojekt, som dog stadig mangler at få placering og finansiering på plads, før projektet kan blive realiseret. Finansieringen skal komme fra private investorer, filantroper samt føderale og statslige tilskud.

Til gengæld har den kommende 150.000 hektar store metropol allerede fået et navn: Telosa.

Navnet er inspireret af det græske ord telos, som filosoffen Aristoteles brugte til at beskrive et højere formål. Og det er netop, sådan Marc Lore ser projektet. Det skal ikke blot være en ny by, men skabe en ny model for et samfund:

»Telosa skal blive verdens mest åbne, mest fair og mest inkluderende by.«

Det er planen, at byen skal bygges i en af ørkenstaterne Nevada, Utah, Idaho, Arizona eller Texas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ingels Group/BIG.

Projektet – hvis det bliver realiseret – lover miljøvenlig arkitektur, bæredygtig energiproduktion og et tørkebestandigt vandsystem.

Byens varetegn bliver Equitism Tower, der skal stå som et »et fyrtårn for byen«. Tårnet vil indeholde vandreservoirer, grønne gårde og et solcelletag.

Marc Lore håber, at byen kan blive bygget i en af ørkenstaterne Nevada, Utah, Idaho, Arizona eller Texas. Ønsket er, at de første 50.000 indbyggere kan bydes velkommen inden 2030. Hele byen skal efter planen være færdig i 2060.

En grøn metropol

På sin hjemmeside kalder BIG projektet for en vision for en ny by, der sætter en global standard for byliv.

»Telosas gader prioriterer cykler og fodgængere. Autonome (selvkørende, red.) biler i langsom bevægelse deler gaden sikkert med mennesker og natur,« skriver BIG om byen, hvis offentlige rum skal »opfordre beboerne« til at være mere sammen.

Der vil ikke være meget plads til biler i byens rum, hvor gående og cyklende vil blive prioriteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ingels Group/BIG.

Det er ikke første gang, at BIG har glæden af at bygge en by fra bunden. I januar 2020 afslørede den japanske bilproducent Toyota, at BIG skulle tegne en by fra bunden, der skulle kunne huse 2.000 indbyggere ved foden af ​​Mount Fuji. Byen skal kunne huse Toyotas medarbejdere og deres familier.