Mueller afslutter Rusland-undersøgelse

Robert Mueller har efter et år, 10 måneder og seks dage afleveret sin længe ventede undersøgelsesrapport til USAs justitsminister, William Barr.

Foto: ALEX WONG

USAs justitsminister, William Barr, har modtaget den længe ventede rapport fra chefanklager Robert Mueller, der i næsten to år har kulegravet muligt samarbejde mellem Rusland og Trumps kampagnestab under præsidentvalget i 2016.

Det afventes nu med spænding, hvad rapporten indeholder. Repræsentanternes Hus har med stemmerne 420-0 under en ikke-bindende afstemning i sidste uge forlangt, at hele rapporten fremlægges. Trump har  efterfølgende erklæret sig åben over for dette. Ifølge Reuters har justitsministeriet erklæret sig enig i hvert fald at offentliggøre hovedkonklusionerne.

Grunden til, at det har været en diskussion, skyldes, at præsident Trump kontinuerligt har kaldt den en »heksejagt« og anklaget Mueller og hans team af 16 efterforskere for at være partiske. Men også fordi det er op til justitsministeren, om han vil offentliggøre rapporten i fuld længde, delvist eller slet ikke.

Barr skriver dog til lederne af Kongressens to retsudvalg, at hans udgangspunkt er åbenhed.

»Jeg forbliver forpligtet til så meget gennemsigtighed som muligt, og jeg vil holde jer informeret om status af min vurdering,« skriver Barr.

»Det kan være, at det er muligt for mig at informere jer om den særlige rådgivers konklusioner allerede denne weekend.«

25 russere tiltalt

Undersøgelsen har kastet lange skygger over Trump præsidentskab.

Udover muligt samarbejde aftalt spil mellem Rusland og Trumps kampagne har Mueller efterforsket, om præsidenten har gjort sim skyldig i såkaldt ´obstruktion af retfærdigheden´– altså at lægge hindringer i vejen for efterforskningen.

Mueller har undervejs i sin lange efterforskning rejst sager mod 32 enkeltpersoner. Ifølge Washington Post anbefaler Mueller ikke flere tiltaler.

Han har titalt 12 navngivne agenter fra Ruslands militære efterretningstjeneste GRU, der hackede Hillary Clintons kampagne og derefter lækkede emails og andet for at skade hendes kampagne i et forsøg på at hjælpe Trump til magten.

Han har også fremlagt et anklageskrift mod tre russiske selskaber og 13 russere fra troll-fabrikken Internet Research Agency i Skt. Petersborg for at have udsendt tusindvis af falske annoncver på de sociale medier, herunder en som fremstillede Clinton som satan.

Sager mod Trump-rådgivere

Mueller har undervejs også tiltalt seks af Trumps tidligere rådgivere, herunder præsidentens tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, der har tilstået at have løjet for FBI om samtaler med Rusland ambassadør i Washington D.C. Han afventer fortsat at få sin straf.

En sag mod Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, udspringer af Muellers efterforskning. Han har fået tre års fængsel for blandt andet kampagnesvindel på grund af betaling af tys-tys penge til to kvinder, der hævder at have haft affærer med Trump.

Så snart indholdet af Muellers rapport er kendt, vil Kongressen og ikke mindst det nye demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus afgøre, hvad de næste skridt vil blive.

Kan rapporten føre til en rigsretssag?

Det helt store spørgsmål er, om rapporten vil føre frem til en rigsretssag, som et flertal i Repræsentanternes Hus kan åbne. Eller om det demoratiske flertal i underhuset vil ´nøjes´ med at iværksætte en række yderligere undersøgelser og høringer, hvilket de allerede har skudt i gang.

Ønsket om en rigsretssag har været stort blandt demokrater, men det er ifølge meningsmålinger kølnet lidt af, efter at Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, allerede i sidste uge gjorde klart, at hun som udgangspunkt ikke støtter en rigsretssag mod præsident Donald Trump.

Til Washington Post sagde hun, at en rigsretssag kun vil give mening, hvis der af Mueller fremlægges noget så »overbevisende og overvældende«, at Demokraterne og Republikanerne i fællesskab kan blive enige om, at præsidenten må afsættes. For ellers vil en rigsretssag »splitte landet«.

»Og han er bare ikke det værd,« sagde hun om Trump.

I stedet ønsker hun, at Demokraterne skal udstille Trump for i stedet af den vej at vælte ham med folkets stemmer ved præsidentvaklget i 2016.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.