Mens Kongressen skændes om grænsemur: 10.300 migranter er dukket op i Mexico – og de vil til USA

Langt de fleste af de nyankomne vil videre mod USA. De er del af den såkaldte migrantkaravane, der vandrer mod USAs grænse.

Migranter fra Honduras står i kø til at få deres »humanitære visum« i Hidalgo City, Mexico. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUIS VILLALOBOS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Republikanere og Demokrater skændes om grænsemuren i USA, er 10.300 migranter dukket op i Mexico. Og langt de fleste af dem vil videre til USA.

Det skriver Wall Street Journal.

Siden Mexico fik en ny regering i december, har landet vedtaget en væsentligt mere lempelig immigrationspolitik. I dag tager det for eksempel kun fem dage at få et såkaldt »humanitært visum« udstedt. Før præsident López Obrador tog magten i december, varede visumprocessen typisk flere måneder.

Det betyder, at antallet af migranter, der vil over Mexicos grænse er fordoblet på kort tid. Tirsdag fortalte mexicanske embedsmænd til Wall Street Journal, at omkring 5.000 migranter ventede ved grænsen på at komme ind i landet. De var del af en ny såkaldt migrantkaravane, der vandrer mod USA.

Onsdag annoncerede Mexicos Nationale Institut for Migration, at antallet af migranter ved grænsen var vokset til 10.300.

Og langt de fleste af dem vil stadig til USA, skriver Wall Street Journal. Hvis de rejser sammen mod USAs grænse, kan det få konsekvenser for USA og Mexicos i forvejen anspændte forhold, skriver Washington Post.

I november ankom en lignende migrantkaravane bestående af 5.000 mennesker, som fortalte, at de var flygtet fra fattigdom og forfølgelse fra Honduras, El Salvador, Guatemala og Mexico. Det fik dengang præsident Trump til at sende amerikanske soldater til den amerikansk-mexicanske grænse.

Siden har det ført til præsidentens fornyede indsats for at få rejst en grænsemur langs USA og Mexicos grænse. De fastlåste forhandlinger om grænsemuren har i nu 33 dage holdt dele af statsapparatet lukket, fordi Demokraterne og Republikanerne ikke kan blive enige om et budgetforlig for 2019.

Trump vil have 5,7 milliarder dollars øremærket til sin grænsemur, mens Demokraterne omvendt nægter at vedtage et budget, som finansierer en sådan konstruktion.

»Mexico gør INTET for at stoppe karavanen, som nu er fuldt formet og på vej mod USA,« skrev Donald Trump lørdag på Twitter.

Onsdag truede præsidenten med at skære i USAs udviklingsbistand til Honduras, El Salvador og Guatemala, ifølge Reuters:

»Honduras gør intet for os. Guatemala gør intet for os. El Salvador gør intet for os. Og vi betaler hundredvis af millioner dollar hvert år, men det kommer vi til at stoppe med ret snart. Faktisk kigger vi på det lige nu,« sagde han.

Siden forrige torsdag har Mexico modtaget mere end 10.000 migranter, som har ansøgt om humanitært visum. 8.446 af dem er voksne, og 1.897 er teenagere, ifølge Washington Post. Langt størstedelen kommer fra Honduras, hvorfra de er flygtet fra vold, fattigdom og politisk ustabilitet.