Mens hadforbrydelser mod asiater tager til i USA, fik ældre asiatisk kvinde nok – gik til modangreb på overfaldsmand

Antallet af hadforbrydelserne mod asiater er vokset det seneste år i USA. Efter drabet på seks asiatiske kvinder har politiet set sig nødsaget til at indsætte ekstra politi i Chinatowns flere steder.

 
I videoen ses Xiao Zhen Zie efter overfaldet, samt anholdelsen af den formodede gerningsmand. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere

76-årige Xiao Zhen Zie stod ved fodgængerovergangen og ventede på grønt lys, da hun blev overfaldet af en hvid mand, der efterlod hende blødende fra øjet.

Xiao Zhen Zie havde imidlertid fået nok af en tiltagende racisme rettet mod asiater i USA. Hun gik til modangreb, fandt en kæp på jorden, og så slog hun løs.

Manden, der angreb Xiao Zhen Zie var så ilde tilredt, at han ifølge The Independent måtte en tur på hospitalet.

Den ældre asiatiske kvinde er kun en blandt mange asiater, der i stigende grad oplever hadforbrydelser, chikane og racistiske kommentarer i USA. Overfaldet sker kun få dage efter, at en 21-årige hvid mand skød og dræbte seks asiatiske kvinder. Et angreb, der har sendt chokbølger gennem det asiatisk amerikanske samfund.

Drabene har fået flere tusind amerikanske asiater til at gå til tasterne, hvor de under hashtagget #StopAsianHate beskriver den racisme, de oplever. Især under pandemien er mængden af hadforbrydelser steget, idet mange med asiatisk udseende føler, at de får skylden for coronavirussen.

»Dette er resultatet af et helt år, hvor Donald Trump brugte udtrykkene »kinesisk virus« og »Wuhan-virus« og skabte et had,« siger en repræsentant for asiatiske kongresmedlemmer til Politico efter drabene.

En politibetjent hjælper en ældre asiatisk kvinde over vejen i Chinatown i San Francisco, hvor politiet, efter drabet på seks asiatiske kvinder i Georgia, har valgt at indsætte flere betjente i asiatisk beboede områder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix.

Overfaldet på Xiao Zhen Zie i San Francisco kommer samtidig med, at politiet flere steder i landet opruster i asiatiske kvarterer – ofte i byernes Chinatowns. Det skal hjælpe til at sikre sikkerheden for asiater.

I Chinatown i Oakland ved San Francisco har lokale yderligere har valgt at indføre et frivilligt vagtværn for at sikre sig, at ingen asiater bliver overfaldet.

Uprovokeret overfald

Xiao Zhen Zie beskriver efter episoden til CBS San Francisco, at hun føler sig »traumatiseret«. Hun forklarer, at angrebet var uprovokeret, og at hendes refleks var at slå tilbage.

Xiao Zhen Zie blødte efter episoden fra det ene øje, som hun ikke kunne åbne, fordi det var hævet.

Hashtagget #StopAsianHate har spredt sig på sociale medier, hvor flere amerikanske asiater beskriver den racisme og had de oplever i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix.

Både Xiao Zhen Zie og hendes angriber endte på hospitalet efter overfaldet på den ældre kvinder, der dog selv kunne gå dertil, mens overfaldsmanden havde behov for en båre.

Det lokale politi har rapporteret om endnu et angreb på en anden ældre asiatisk person kort inden overfaldet på Xiao Zhen Zie.

En mistænkt efterforskes for begge hændelser, og politiet oplyser, at det »prøver at fastslå, om angrebene er racemotiverede«. Det amerikanske politi er blevet kritiseret for ofte ikke at anerkende hadforbrydelser for, hvad de er, men i stedet at pålægge forbryderne andre motiver.

Xiao Zhen Zies familie har oprettet en GoFundMe-fund til at hjælpe med at betale hendes hospitalsregninger som følge af overfaldet.