Medie: Trumps folk overvejede at dræbe Julian Assange

WikiLeaks-stifterens liv var ifølge en ny rapport i fare i de første år af Donald Trumps præsidentskab, hvor mulighederne for et snigmord blev overvejet. Donald Trump benægter alle anklager.

Australieren Julian Assange stiftede i 2006 WikiLeaks for at lække ubekvemme hemmeligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke det, fortællingen om WikiLeaks-stifteren, Julian Assange, mangler. Og måske netop derfor var Julian Assange mere til besvær end til gavn, da Donald Trump sad bag skrivebordet i Det Ovale Kontor.

En ny rapport, som Yahoo News offentliggjorde søndag, hævder, at Donald Trumps administration sammen med CIA skal have undersøgt muligheden for at kidnappe eller snigmyrde Julian Assange.

Det skriver flere internationale medier, herunder The Hill og The Guardian.

I rapporten hævdes det, at baggrunden for de angivelige planer var en frygt for, at Julian Assange planlagde at flygte fra den ecuadorianske ambassade i London.

Rapporten bygger på samtaler med mere end 30 tidligere amerikanske efterretningsfolk og medlemmer af sikkerhedstjenesten, skriver Yahoo.

Ifølge deres beretninger skulle de rette vedkommende været blevet anmodet om at lave »planer« og skitsere »muligheder« for, hvordan et eventuelt attentat kunne udføres.

Samtalerne skulle være blevet ført »på højeste niveau«. Præcis hvad dette dækker over, fremgår ikke af rapporten.

Australske Julian Assange blev verdenskendt, da han i 2010 lækkede 750.000 hemmelige dokumenter, blandt andet fra krigene i Irak og Afghanistan. I 2011 blev han efter et besøg i Stockholm anklaget for voldtægt. Han flygtede til London, hvor britiske domstole dømte ham til udvisning til Sverige. Som resultat flygtede han ind i Ecuadors ambassade, hvor han fik politisk asyl.

I 2019 blev han anholdt på ambassaden efter beskyldninger om at have overtrådt vilkårene for sit asyl. Han har siden da siddet fængslet i London.

4. januar afgjorde en britisk dommer med henvisning til »bekymring for hans mentale helbred« og »risiko for selvmord i et amerikansk fængsel«, at Julian Assange ikke kunne udleveres til USA.

Vault 7

Under kodenavnet Vault 7 frigav Wikileaks i 2017 en større lækage af dokumenter fra CIA. Dokumenterne indeholdt detaljer om CIAs hackingfunktioner og softwareværktøjer.

Lækagen skulle have gjort den daværende CIA-direktør og senere udenrigsminister under Trump, Mike Pompeo, »rasende«, ligesom den skulle have fået ham til »fuldstændig« at miste realitetsfornemmelsen, skriver The Guardian.

»Den store opmærksomhed, der blev Assange til del, skyldes selve det pinlige i lækagen, ikke den trussel, han reelt udgjorde,« skal en embedsmand have sagt. Med tilføjelsen:

»Vi skal aldrig handle, bare fordi vi ønsker hævn,«

Donald Trump udtaler til The Hill, at eventuelle diskussioner om kidnapning eller snigmord »aldrig har fundet sted«.

»Faktisk synes jeg, at han er blevet behandlet meget dårligt,« lyder det fra den tidligere amerikanske præsident.

Ifølge Yahoo var der ingen indikationer på, at mere ekstreme tiltag mod Julian Assange nogensinde blev godkendt. De manglende godkendelser skyldes ifølge Yahoo især indvendinger fra jurister i Det Hvide Hus.