Medie: Facebook forbereder sig på potentielt voldeligt valgkaos i USA

I både Myanmar og Sri Lanka har Facebook før indført restriktioner på deling af indhold, som frygtedes at kunne højne risikoen for vold. Nu forbereder techgiganten sig angiveligt på at indføre lignende tiltag i USA, skriver amerikansk medie.

 
John Ratcliffe, direktør for USAs nationale efterretningstjeneste (DNI), fortæller her, hvordan både Rusland og Iran lader til at have fået fingre i amerikanske vælgeres personlige oplysninger. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Facebook forbereder sig på at skulle håndtere et potentielt kaos i kølvandet på det amerikanske præsidentvalg.

Det oplyser anonyme kilder, som angiveligt er bekendt med planerne, til The Wall Street Journal. Techgiganten har tidligere indført tiltag, som skulle mindske risikoen for social uro i både Myanmar og Sri Lanka.

Det er lignende tiltag, som man nu forbereder sig på at indføre i USA, skriver The Wall Street Journal.

Det kan således komme på tale at indføre tiltag, som forsinker spredningen af potentielt virale opslag, eller ændrer på algoritmerne for, hvilket indhold brugere får lov at se. Facebook kan også ændre på kriterierne for hvilke opslag og hvilket indhold, som anses for at være så farligt, at det bør tages ned.

Det er særligt indhold, der vurderes sensationalistisk, misinformerende eller voldsforherligende, som Facebook i så fald vil slå ned på, oplyser kilderne til The Wall Street Journal.

Facebook er ofte før blevet anklaget for ikke at gøre nok for at forhindre voldsforherligende hadtale på det sociale medie, særligt under fordrivelsen af rohingyaer fra Myanmar. Det er efter at have fået den kritik, at Facebook i 2018 adopterede en langt strengere overvågningspolitik i skrøbelige lande.

Men hvis lignende tiltag bliver indført i USA, frygter nogle kritikere, at den politiske debat vil forstumme.

Facebook har hverken af- eller bekræftet, at de nye tiltag er noget, man overvejer. Talsperson Andy Stone har i stedet forklaret, at man forbereder sig på flere forskellige valgscenarier:

»Vi har taget ved lære af tidligere valg, hyret eksperter og bygget nye hold med erfaring fra forskellige områder for at forberede os på forskellige scenarier,« siger han til The Wall Street Journal.

Både Demokraterne og Republikanerne har på det seneste kritiseret Facebooks håndtering af indhold på det sociale medie.

Da Facebook for nylig forsinkede spredningen af en artikel fra tabloidmagasinet New York Post, harcelerede flere republikanere for eksempel mod Facebook for at favorisere Biden. Artiklen var fyldt med uverificerede korruptionsanklager mod Joe Biden og hans søn Hunter.

Fra den anden fløj har der imidlertid ofte lydt kritik af techgiganten for ikke at gøre nok for at bremse misinformation og hadtale.

Facebook-stifteren, Mark Zuckerberg, har før udtalt, at virksomheden forbereder sig på, at der kan opstå social uro og sågar vold i kølvandet på præsidentvalget.

»Vi bliver nødt til at gøre alt, vi kan, for at reducere risikoen for vold eller social uro i kølvandet på dette valg,« sagde Mark Zuckerberg til Axios for en måned siden.

Nick Clegg, der er global direktør for kommunikation i Facebook, har også forklaret til USA Today, at firmaet har udviklet en række »kriseværktøjer«, som kan tages i brug i det tilfælde, at der opstår en krise.

Lyt til »Kampagnesporet«, Berlingskes podcast om amerikansk politik: