Medie: Allerede i maj 2020 fandt rapport det plausibelt, at covid-19 kom fra et kinesisk laboratorium

Allerede i en rapport fra 2020 blev det fundet muligt, at covid-19 var lækket fra et laboratorium i Wuhan. Rapporten førte blandt andet til videre undersøgelser i det amerikanske udenrigsministerium under daværende udenrigsminister Mike Pompeo.

USAs præsident, Joe Biden, har sat ny skub i efterretningstjenesternes kulegravning af, hvorvidt coronavirussen udsprang fra uheld på et laboratorium i den kinesiske storby Wuhan. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Donald Trump har hele tiden fastholdt, at coronavirussens oprindelse kunne forklares med et læk fra et kinesisk laboratorium. Nu viser nye oplysninger, at en rapport fra maj 2020 bakker op om den daværende præsidents påstand.

Et nationalt laboratorium, ledet af de amerikanske myndigheder, blev sat til at undersøge oprindelsen til covid-19. En stadigvæk hemmeligholdt rapport om studiet konkluderer, at det var plausibelt at tro, at virussen lækkede fra et kinesisk laboratorium i Wuhan.

Det skriver The Wall Street Journal.

Undersøgelsen blev udarbejdet i maj 2020 af Lawrence Livermore National Laboratory i Californien for det amerikanske Udenrigsministerium.

Rapporten vækker interesse, da nyheden om den fortrolige rapport følger i kølvandet på flere ugers betændte diskussioner om coronavirussens oprindelse. USAs præsident, Joe Biden, gav i slutningen af maj den amerikanske efterretningstjeneste 90 dage til at forsøge at opklare sagen. Det skete, efter at The Wall Street Journal kunne fortælle, at den amerikanske efterretningstjeneste havde fundet beviser for, at tre medarbejdere ved et laboratorium i Wuhan blev indlagt med coronalignende symptomer allerede i november 2019.

Forskerne fra Lawrence Livermore har ifølge The Wall Street Journal analyseret den genetiske sammensætning af vira for at prøve at bestemme, hvordan covid-19 udviklede sig og kunne sprede sig i befolkningen.

En talskvinde for Lawrence Livermore har ikke ville kommenteret  rapporten over for The Wall Street Journal, der har talt med en række kilder med kendskab til rapporten.

Stærke argumenter for yderligere undersøgelser

Ifølge The Wall Street Journal er den undersøgelse, rapporten refererer til, blandt de første undersøgelser foretaget af de amerikanske myndigheder for alvorligt at undersøge, om virussen lækkede fra et laboratorium, eller om den naturligt har spredt sig fra dyr til mennesker.

Den kinesiske regering har gentagne gange benægtet, at virussen skulle være undsluppet fra et kinesisk laboratorium.

En person, der er bekendt med rapporten, forklarer til The Wall Street Journal, at rapporten fremlagde stærke argumenter for at foretage yderligere undersøgelser om et laboratorielæk. Ifølge The Wall Street Journal valgte udenrigsministeriet at følge den anbefaling.

Udenrigsministeriets embedsmænd skulle have modtaget undersøgelsen i slutningen af ​​oktober 2020. Om resultater fra rapporten allerede er blevet delt tidligere, vides ikke. Donald Trump brugte forklaringen om, at virussen skulle være kommet fra et kinesisk laboratorium, lang tid før oktober 2020.

En hidtil ukendt e-mail til USAs statsepidemiolog, Anthony Fauci viste tidligere på måneden, at teorien om et viruslæk var i spil i begyndelsen af pandemien. Halvanden måned senere blev den dog fejet af banen igen.

Tidligere på året konkluderede WHO ellers, at det er »yderst usandsynligt«, at en laboratorielækage var skyld i virussen.