Mads Fuglede: Det her ser Trump og Obama ens på

I denne uge handler »Kampagnesporet«, Berlingskes podcast om amerikansk politik, om Trumps korte visit på NATO-topmødet. Men der er selvfølgelig også tid til at tale om Demokraternes primærvalgkamp og den igangværende rigsretsproces.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det endte med lidt voksenmobning, en nervøs skoleleder og en eksklusiv klub for dem, der bruger mere end to procent af deres BNP på forsvarsudgifter på den forgangne uges NATO-topmøde i London.

Sådan udlægger værterne på »Kampagnesporet«, Berlingskes podcast om amerikansk politik, Mads Fuglede, MF for Venstre, og David Trads, tidligere USA-korrespondent, mødet. Mads Fuglede går endda så langt, at han kommer med sin teori om, hvad Donald Trump og Barack Obama ser ens på.

Men lad os begynde med selve topmødet. Det hele startede med et cocktailparty på Buckingham Palace hos dronning Elisabeth tirsdag aften, hvor især en samtale mellem Justin Trudeau, den canadiske premierminister, Emmanuel Macron, Frankrigs præsident, Mark Rutte, den hollandske premierminister, og den britiske premierminister, Boris Johnson, har vakt moro.

Så sladres der om ... Fra venstre Mark Rutte, Hollands premierminister, Justin Trudeau, Canadas premierminister, Emmanuel Macron (med ryggen til), den franske præsident, samt den britiske premierminister, Boris Johnson. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

En filmoptagelse af de fire stats- og regeringschefer viser, at de har travlt med at tale om en anden person. Alle mener at vide, at det er Donald Trump, og de fire mænd gør sig lystige over Trumps opførsel og kaotiske pressemøder.

Voksenmobning

Ifølge David Trads foregår det på samme måde på alle internationale møder, hvor Donald Trump er til stede, hvilket Mads Fuglede straks følger op på.

»Noget af det mest interessante – nogle gange tåkrummende at observere – det er reaktionen hos amerikanske topbureaukrater, der har været en del af de her møder i årevis – og som nu oplever, at de møder er helt anderledes,« siger Fuglede i podcasten.

Både Mads Fuglede og David Trads er overbeviste om, at Trump selvfølgelig havde set klippet, og at det er derfor, han føler sig kaldet til at karakterisere Justin Trudeau som »two-faced« – altså en person, som mener én ting, når han taler med Trump, og noget andet, når han taler med andre. Og så aflyste Trump sit planlagte pressemøde efter NATO-topmødet og hastede hjem.

»Det er måske meget forståeligt efter al den voksenmobning,« lyder det fra Mads Fuglede.

Mads Fuglede, USA-kender og MF for V

»Jeg har den teori, at Obama og Trump på mange stræk ser ens på det internationale.«


Inden Donald Trump rejste hjem, nåede han en række bilaterale møder med flere stats- og regeringschefer i forbindelse med topmødet – herunder et møde med Mette Frederiksen – men også et møde med en ny klub. To-procents-klubben, som Trump kaldte den, hvor han mødte lederne fra Estland, Letland, Litauen, Grækenland, Polen, Rumænien, Bulgarien og Storbritannien.

Derudover skete der ikke alverden på mødet, selv om NATOs generalsekretær, norske Jens Stoltenberg, ifølge Trads og Fuglede optrådte som en nervøs skoleleder, der virkede konstant nervøs over, om skolegården skulle eksplodere i ballade. Det gjorde den på mødet sidste sommer og ved flere andre lejligheder, men altså ikke denne gang.

Joe Biden som statsmand

Hjemme i USA brugte Joe Biden voksenmobning af Trump til at markere sig som statsmand. Det skete med en længere TV-reklame, hvor Trump udstilles som en, de andre griner ad (og underforstået USA) bag vores ryg.

»Det er et af Joe Bidens stærkeste politiske kort. Hans forståelse for det internationale og sikkerhedspolitikken. Og det kan bruges mod Trump, men Biden kan også bruge det til at markere sig over for de andre demokratiske kandidater i primærvalgkampen,« vurderer Mads Fuglede.

Det leder så Mads Fuglede hen til sammenligningen mellem Donald Trump og Barack Obama. For godt nok var der ikke så meget ballade om NATO-landenes manglende bidrag på to procent af BNP på topmødet, som han havde forestillet sig. Men at få alle NATO-landene over to procent er et mål, som den nuværende og tidligere præsident er enige om.

»Jeg har den teori, at Obama og Trump på mange stræk ser ens på det internationale. Det er noget, der er farligt, for man kan blive trukket ud på omkostningsfulde eventyr. Og det skal man passe på med og undgå. De taler bare meget forskelligt om det,« siger Mads Fuglede.

Det andet

»Kampagnesporet« kommer også forbi den igangværende rigsretsproces, hvor tæt Nancy Pelosi er på at lade Repræsentanternes Hus stemme om sætte gang i en rigsretssag, Kamala Harris' farvel til primærvalgkampen, Michael Bloombergs forståelse for Kina og hans dybe lommer. Og som altid bliver der spillet musik.

Find tidligere afsnit af »Kampagnesporet« her.

David Trads og Mads Fuglede er værter på »Kampagnesporet« – Berlingskes podcast om amerikansk politik. Fold sammen
Læs mere