Kvinder opfordret til at iføre sig hvidt under Trumps tale til nationen

Sidste år var mange kvindelige politikere klædt i sort under præsident Trumps tale til nationen i Kongressen. I år opfordres de alle til at møde op i hvidt. Hvorfor?

Kvinder fra begge partier opfordres til kun at bære hvidt til Trumps State of the Union-tale i Kongressen på tirsdag. Den nyvalgte demokrat Alexandria Ocasio-Cortez var også symbolsk klædt kun i hvidt, da hun blev taget i ed som medlem af Repræsentanternes Hus i begyndelsen af januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua Robert/Reuters

En kvindelig arbejdsgruppe under det demokratiske parti i Repræsentanternes Hus opfordrer kvindelige medlemmer af underhuset fra begge partier til at klæde sig i hvidt i forbindelse med præsident Donald Trumps State of the Union-tale i næste uge. Det skal ske for i fælles front at udvise solidaritet, oplyser CNN.

»At iføre sig hvidt er et respektfuldt budskab om solidaritet med kvinder over hele landet, og det er et budskab om, at vi ikke vil acceptere forringelser af vores hårdt tilkæmpede rettigheder,« siger Lois Frankel, der er formand for arbejdsgruppen, til mediet.

Lois Frankel påpeger, at der aldrig har været så mange demokratiske kvinder i kongressen, som tilfældet er nu.

I 2017 iførte gruppen af demokratiske kvinder sig ligeledes i hvidt i forbindelse med Trumps tale til nationen i Kongressen.

Dengang sagde kvinderne, at de var iført hvidt for ikke kun at minde om kvinders valgret, men også for at vise præsident Trump deres støtte til en række problemer, der især rammer kvinder, herunder økonomisk overkommelige sundhedsydelser, reproduktive rettigheder og ligeløn.

At klæde sig i hvidt er i det hele taget blevet almindeligt blandt kvindelige politikere, der har noget på hjerte.

Alexandria Ocasio-Cortez, nyvalgt 29-årige demokrat fra New York, var klædt i hvidt, da hun tidligere på måneden blev sværget ind under den højtidelige ceremoni.

»Jeg bar i dag hvidt for at ære de kvinder, der banede vejen før mig, og for at ære alle kvinder, der senere vil komme,« forklarede hun i et tweet.

Hillary Clinton var ligeledes klædt i hvidt, da hun accepterede den demokratiske nominering til præsidentembedet i 2016.

Sidste år bar mange kvindelige medlemmer af Repræsentanterne Hus dog sort under Trumps State of the Union-tale i solidaritet med kampagnen #MeToo.

Kampagnen ramte ikke blot fremtrædende personer fra underholdningsindustrien i USA, idet også Kongressen blev rystet af profilerede politikeres afgang som følge af påstande om seksuel chikane. I sidste måned blev medlemmerne af Kongressen desuden enige om tiltag for at revidere den måde, som Capitol Hill løser problemet på.

Donald Trump holder sin State of the Union-tale i Kongressen på tirsdag.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA