Kort inden fire elever blev dræbt af hendes søn, sendte hun en sms: »LOL, jeg er ikke sur på dig. Du skal lære ikke at blive opdaget«

Nye detaljer vidner om et foruroligende forløb op til drabene på fire elever tirsdag. Skolen havde samme dag advaret om eleven. Nu er forældrene til den mistænkte også anholdt og anklaget for uagtsomt manddrab.

 
Den 15-årige skoleskyder affyrede tirsdag over 30 skud under angrebet på Oxford High School, Michigan USA. Video: CNN/Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Deres 15-årige søn skød og dræbte fire klassekammerater, men nu er de også anholdt og sat i fængsel.

Skoleskyderiet fandt sted tirsdag på Oxford High School nær Detroit i staten Michigan. Sønnen er anklaget for drab og terror.

Forældrene er begge anklaget for fire tilfælde af uagtsomt manddrab i forbindelse med sønnens handlinger. Det skriver blandt andre CNN.

Nye detaljer beskriver et dramatisk forløb op til drabene.

Dagen inden skyderiet, mandag, så en lærer den 15-årige elev kigge på ammunition på sin telefon. Det foranledigede et møde med en rådgiver og en anden medarbejder på skolen.

Til skolen forklarede eleven billedet med, at han sammen med sin mor var begyndt at besøge en skydebane, da »skydesport er en familiehobby«.

Skolen forsøgte allerede mandag at få kontakt med forældrene, men uden held. Da det senere lykkedes, skrev moren ifølge CNN følgende til sin søn:

»LOL, jeg er ikke sur på dig. Du skal lære ikke at blive opdaget.«

Samme dag, som skyderierne fandt sted, advarede en lærer igen om eleven på baggrund af nogle tegninger og skriftlige erklæringer, den 15-årige havde lavet.

Han blev derfor »straks fjernet fra klasseværelset« og ført til en skolevejleders kontor, forklarer Tim Throne, formand for skoledistriktet, i et åbent brev om hændelsesforløbet.

Tegningen – hvis indhold ikke er forklaret nærmere – var ifølge eleven »en del af et videospil, han var ved at designe«. Han forklarede, at han ønskede at »forfølge videospildesign som en karriere«.

Forklaringen var dog ikke nok til, at han kunne vende tilbage til undervisningen. I stedet blev han på kontoret i halvanden time, mens skolen forsøgte at få kontakt til hans forældre.

Han bad om at få udleveret sine lektier, så han kunne lave dem i mellemtiden.

»På intet tidspunkt troede skolens ansatte, at eleven kunne skade andre baseret på hans adfærd, reaktioner og opførsel, som virkede rolig,« står der forklaret i brevet.

Det samme var konklusionen, efter at skolen havde talt med hans forældre på skolen. Men de bad dem om at tage sønnen med hjem resten af dagen og søge om rådgivning til deres søn – ellers ville skolen kontakte Child Protective Services.

Men forældrene »nægtede blankt« at tage sønnen med hjem og efterlod ham for selv at vende tilbage på arbejde.

Skolen besluttede at lade ham komme tilbage i klasselokalet, fremfor at han skulle vende retur til et tomt hjem, hvor de frygtede, at han kunne yde selvskade.

Det skulle få tragiske konsekvenser.

Om han hele tiden har haft pistolen på sig, er ikke afklaret, men eleven begyndte systematisk at skyde efter andre elever, da han slap ud af skolevejlederens kontor.

Fire elever blev dræbt, mens det lykkedes lærere og elever at forskanse sig i de tilstødende klasselokaler.

Forældre nægter sig skyldige i anklager

Begge forældre er nu sigtet for fire tilfælde af uagtsomt manddrab. De nægter sig begge skyldige i alle anklager.

Ifølge sigtelsen gav de deres søn det mistænkte drabsvåben i gave kort inden hændelsen. Våbnet var købt på black friday-udsalg. De er også beskyldt for ikke at have reageret i tilstrækkelig grad på flere faresignaler fra drengen og for ikke tilstrækkeligt at have opbevaret våbnet forsvarligt.

Politiet indledte fredag en eftersøgning efter forældrene, da de var udeblevet fra et retsmøde fredag. Det fik politiet til at efterlyse dem og udstede en arrestordre. Der blev også udlovet en dusør for informationer, der kunne føre til pågribelsen.

De blev anholdt, godt to timer efter, da en borger havde set deres bil og alarmeret politiet, skriver Ritzau.

Forældrenes advokater har udtalt, at parret ikke var på flugt, og at de havde tænkt sig at dukke op til fredagens retsmøde. Af logistiske årsager lykkedes det dog ikke, lyder det.

Trods den melding kunne politiet ifølge flere medier konstatere, at parret kort inden hævede 4.000 dollar fra en kontantautomat og slukkede for deres telefoner.

Ifølge den lokale tv-station Fox 2 blev de fundet i kælderen til en bygning.

Tilfældige ofre

Motivet for drabene står fortsat uklart.

Den 15-åriges ofre »virker tilfældige«, forklarer sheriff Michael Bouchard ifølge New York Times. Det var dog tydeligt, at han havde til hensigt at dræbe, lyder konklusionen:

»Han skød folk på nært hold, i flere tilfælde i hovedet og brystet. Det er absolut koldblodige mord.«

Han blev anholdt få minutter efter, at det første skud blev affyret.

Politiet er fortsat ved at gennemgå en række tekster, der indeholder »nogle af hans tanker«, har politiet oplyst til CNN.

»Vi kan ikke få oplyst et motiv fra den mistænkte, men vi tror, at vi har en vej til supplerende information om, hvordan og hvorfor dette skete.«

Tirsdagens skoleskyderi er det, der har kostet flest ofre på en amerikansk de seneste tre år.