»Kampagnesporet«: På ét punkt ligner Biden og Trump hinanden

Mads Fuglede og David Trads zoomer endnu engang ind på de største hændelser i amerikansk politik i deres podcast »Kampagnesporet«. I denne uge ser de nærmere på USAs forhold til Europa.

Præsident Joe Biden deltager i disse dage ved G7-topmødet i Cornwall, hvor premierminister Boris Johnson er vært. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOM NICHOLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er i Europa store forventninger til præsident Joe Biden, der er i Storbritannien for at deltage ved weekendens G7-topmøde.

»Der er en forventning til, at Joe Biden repræsenterer noget helt andet, end det Donald Trump stod for. Blandt andet at der kommer et bedre transatlantisk samarbejde,« forklarer Mads Fuglede, den ene af værterne på podcasten »Kampagnesporet«.

Men der er også et punkt, hvor Joe Biden er enig med sin forgænger. Det er, når det kommer til synet på Kina, mener Mads Fuglede.

»Det bliver spændende, hvor langt Joe Biden vil gå for at presse Europa ud i en position, der er mere antikinesisk.«

Hør dagens afsnit her:

Allerede under Barack Obamas præsidentperiode begyndte man at ane, at Kinas økonomi kunne matche eller overgå den amerikanske, forklarer David Trads, podcastens anden vært.

»Hvis historien går, som det plejer, kan den nation, der er rigest, bruge flest penge på militær og en blød udenrigspolitik, og derved udfordre USAs rolle som det land i verden alle interesser sig for og som styrer det meste«.

Forhenværende præsident, Donald Trump, valgte at gå i en helt anden retning end Obama, der blev hyldet og forgudet i Europa for det store fokus på samarbejde. Trump havde allerede i sin valgkamp fokus på sin »America First«-politik, forklarer Trads.

»'America-first'-politikken fik vi også at mærke i Europa, hvor Trump pressede den atlantiske-akse. Han såede tvivl om NATO og kalder EU »so fucking boring«. Det ryster hele samarbejdet mellem EU og USA.«

Men nu er »America-First«-politikken lagt på hylden og Biden annoncerede allerede ved sin ankomst til Storbritannien, at »USA er tilbage«, og at landet ønsker et tæt samarbejde med Europa.

»Obama var vellidt i Europa, fordi han var god til at gøre opmærksom på, hvor vigtig Europa var for USA og det ideologiske fællesskab. Det kommer Biden også til at tale om. Den del forstod Trump slet ikke,« siger David Trads.

Diskussionen om USAs forhold til Europa kan du høre mere om i dagens program, hvor Mads Fuglede og David Trads også går i detaljer med G7-mødet. Programmet vender også Europas syn på Barack Obama – et syn, der langsomt ændrede sig hen mod slutningen af hans præsidentperiode.

Hør tidligere afsnit her: