Joe Biden efter andenplads i Nevada: »Vi er i live, og vi kommer tilbage for at vinde«

Joe Biden står til at sikre sig en andenplads ved primærvalget i Nevada. Næste stop er South Carolina, og her kan den tidligere vicepræsidents skæbne blive afgjort.

Den tidligere vicepræsident Joe Biden står til at sikre sig en andenplads ved primærvalget i Nevada. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix

»Let's go, Joe, let's go, Joe, let's go, Joe,« råbte trofaste Joe Biden-tilhængere natten til søndag i kor.

Og der er da stadig en gnist af håb efter resultatet i Nevada, idet den tidligere vicepræsident står til en andenplads. Frontløberen, Bernie Sanders, har på nuværende tidspunkt op mod 46,6 procent af stemmerne, mens Joe Biden står til 19 procent. På en nuværende tredjeplads er den unge krigsveteran Pete Buttigieg.

På trods af Bernie Sanders' overbevisende sejr er Bidens andenplads utrolig vigtig, idet han tabte stort i de to første primærvalg og dermed mistede det momentum, som en sejr her typisk bringer med sig. Hvorvidt Nevada kan give Joe Biden et comeback, vil allerede vise sig i næste uge i sydstaten South Carolina.

»Jeg er ikke socialist. Jeg er ikke plutokrat. Jeg er demokrat,« sagde Biden i sin tale efter primærvalget.

Han stak flere gange til sin konkurrent Bernie Sanders ved blandt andet at nævne, at han tilsyneladende har fået stor opbakning fra Culinary Workers Union i Las Vegas. En stor fagforening for ansatte i restauration- og hotelbranchen, som tidligere har kritiseret Sanders og opfordret sine medlemmer til ikke at stemme på ham.

»Pressen er hurtig til at erklære folk døde, men vi er i live, og vi kommer tilbage for at vinde,« lød det fra den tidligere vicepræsident, da knap halvdelen af stemmerne var talt op.

Nevada var vigtig for Joe Biden. Ikke kun fordi staten er en af de fire stater inden Super Tuesday, og en sejr i de fire stater skaber momentum for kandidaterne, men også fordi Nevada har mange latinamerikanske borgere. Den tidligere vicepræsident har længe kørt sin kampagne på, at han har minoritetsstemmerne – en vælgergruppe, som er utrolig vigtig for de demokratiske kandidater, der vil sikre sig præsidentkandidaturet.

South Carolina kan være »vind eller forsvind«

Den tidligere vicepræsident har fra første færd pointeret, at han er den kandidat, der bedst appellerer til afroamerikanske vælgere – en afgørende vælgergruppe, hvis en demokratisk kandidat vil sikre sig sejren.

Hvorvidt dette stadig holder stik, vil for alvor skinne igennem ved primærvalget i South Carolina lørdag 29. februar. Afroamerikanske vælgere stemmer ofte i én blok, og derfor kan sydstaten blive et pejlemærke for, hvilken demokratisk kandidat afroamerikanske vælgere vil støtte ved de kommende primærvalg.

Opbakning fra latinamerikanske vælgere er til gengæld ikke ensbetydende med, at man også har sikret sig støtte fra afroamerikanerne, for de to vælgergrupper stemmer ikke nødvendigvis ens. Derfor er der stadigvæk meget på spil for kandidaterne op til næste primærvalg på i South Carolina på lørdag.