Ifølge Trump er IS »besejret«. Nu udfordrer drab på fire amerikanere hans exitstrategi

Et selvmordsangreb udført af IS i Syrien med angiveligt over 15 dræbte, herunder fire amerikanere, skaber ny debat om fornuften i præsident Trumps nylige beslutning om amerikansk tilbagetrækning fra Syrien.

Et foto taget fra en video offentliggjort af Hawar News Agency (ANHA), viser restauranten, hvor de amerikanske soldater blev angrebet af en selvmordsbomber. IS har påtaget sig ansvaret. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: -

Få uger efter, at Donald Trump til stor uro og oprør i sit eget parti annoncerede tilbagetrækning af amerikanske soldater fra Syrien med den begrundelse, at Islamisk Stat (IS) er besejret, er fire udsendte amerikanere, herunder to soldater, blevet dræbt af IS i et selvmordsangreb i Syrien.

Angrebet på en populær restaurant i den nordlige by Manbij udfordrer på ny præsident Trumps exitstrategi. Før onsdagens blodige angreb var kun to amerikanske soldater blevet dræbt i kamp i Syrien, siden den amerikanske ledede koalition begyndte sin indsats i landet i 2014.

Angrebet onsdag skete på en restaurant, hvor amerikanske soldater holdt pause for at spise under deres patruljeringer, skriver The New York Times.

Efter eksplosionen blev flere amerikanere, der var på rutinemæssig patrulje, evakueret med helikopter. Islamisk Stat påtog sig onsdag ansvaret for angrebet, der skulle være udført af en selvmordsbomber, der bar et bombebælte.

TV-billeder viser, hvordan restaurantens facade var blæst helt ud, ligesom der kunne ses blodspor på vægge og på fortovet.

Ifølge The New York Times blev mindst 15 dræbt. Ud over de to amerikanske soldater er en amerikansk forsvarsleverandør og en civil amerikansk efterretningsekspert, som håbede at indsamle informationer om sikkerhed og fjender i området, blevet dræbt.

Præsident Donald Trump og hans kone, førstedame Melania Trump, deltog i en militær briefing i et telt på luftbasen Al Asad i Irak 26. december. Dette var Trumps første besøg hos amerikanske tropper i en krigszone siden hans indsættelse som præsident for to år siden. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB.

Stribevis af advarsler

Præsident Trump tror på, at IS er besejret i Syrien trods massive advarsler om det modsatte fra sine egne sikkerhedspolitiske rådgivere. Herunder tidligere forsvarsminister James Mattis, der valgte at trække sig fra sin post lige før jul på grund af Trumps udmelding om tilbagetrækning af de sidste 2.000 amerikanske specialstyrker i Syrien.

Da Trump til stor overraskelse for Kongressen og allierede pludselig annoncerede tilbagetrækningen fra Syrien, sagde han i en video på Twitter: »Vi har vundet over IS. Vi har slået dem, og vi har slået dem stort. Vi har taget deres land, og nu er det tid til, at vores tropper kommer hjem.«

I kulisserne forsøgte forsvarsminister James Mattis og flere andre sikkerhedspolitiske rådgivere i flere dage at overbevise præsidenten om, at hans beslutning var et alvorligt fejltrin. De advarede Trump om, at hans idé om at trække alle amerikanske soldater ud af Syrien ville blive en katastrofe for USAs interesser.

Om, at IS godt nok havde tabt terræn, men at de kæmpede videre og blot ville få nyt fodfæste, hvis USA trak sig ud.

Om, at det vil styrke to af USAs største fjender Rusland og Iran, der ville vokse sig stærke i regionen på bekostning af USA.

Om, at det vil få katastrofale konsekvenser for kurderne, som har kæmpet på amerikansk side mod Islamisk Stat, da kurderne vil komme i skudlinjen fra alle sider uden amerikansk beskyttelse.

Om, at det i fremtiden vil svække andre grupper af lokale krigeres tillid til at kæmpe på amerikansk side i voldelige konflikter.

Og om, at det vil være et svigt af USAs allierede, herunder Danmark, som har kæmpet i amerikansk ledede koalitioner i Afghanistan, Irak og Syrien siden terrorangrebet på USA 11. september 2001.

Men Trump holdt fast på sit, da hjemtrækning af soldater fra Syrien og Afghanistan er et af hans store valgløfter fra præsidentvalgkampen i 2016.

Centralt i hans »Amerika Først«-strategi står, at han ønsker at bruge de mange milliarder dollar, som krige koster USA, til i stedet at investere i velfærd, jobskabelse og ny infrastruktur hjemme i USA.

En øjenåbner for Trump

I sidste uge begyndte USA at fjerne militært udstyr fra Syrien.

Men Pentagon, det amerikanske udenrigsministerium, og amerikanske generaler fastholder, at Islamisk Stat ikke er »besejret«, som præsidenten hævder, og at hans exitstrategi er farlig.

2. juledag kom Trump uventet på besøg i Irak, og under en diskussion i et militærtelt på luftbasen al-Asad vest for Baghdad blev præsidenten ifølge CNN på ny udfordret af militærledere, der advarede ham mod total tilbagetrækning.

Diskussionen under teltdugen – med deltagelse af USAs ambassadør i Irak, Douglas Silliman, generalløjtnant Paul LaCamera og præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton – var ifølge samme medie en øjenåbner for Donald Trump.

Militære ledere fortalte ham, at IS-oprørere fortsat opererede i Eufratfloddalen, at det amerikanske militær endnu ikke var kommet dem til livs, og at opgaven ikke var løst, selv om IS har tabt det store geografiske landområde, som de tidligere udråbte til deres kalifat.

Den republikanske senator Lindsey Graham har kritiseret Trumps exitplan i skarpe vendinger. Han mener, at præsidentens holdning opmuntrer IS-krigere til angreb som i Manbij.

Til gengæld siger den republikanske senator Rand Paul, at han har »aldrig har været mere stolt« af præsidenten, fordi han har »stået fast på et stærkt Amerika og standhaftigt er gået imod krige i udlandet« og i stedet har sat »Amerika Først« ved at »hente vores tropper hjem og erklære sejr.«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.