I sidste uge vidnede han mod Trump – nu beskyldes han for seksuelle krænkelser

Flere kvinder fortæller, at USAs EU-ambassadør, Gordon Sondland, har krænket dem og trukket sig fra samarbejder, efter at de har afvist ham.

En række kvinder beskylder nu den amerikanske EU-ambassadør, Gordon Sondland, for at have optrådt dybt upassende og seksuelt krænkende.

Gordon Sondland har de seneste uger vist sig som et muligt nøglevidne i Ukraine-sagen, der kan ende med, at den amerikanske præsident, Donald Trump, bliver stillet for en rigsret.

En tidligere mulig forretningspartner Nicole Vogel fortæller, at Gordon Sondland gav hende en rundtur på et af de hoteller, han ejer i Portland i USA. De havde diskuteret muligheden for, at Sondland skulle investere i et magasin, hun ønskede at etablere. Undervejs tog hotelejeren fat om hendes ansigt og forsøgte at kysse hende, fortæller hun til det amerikanske medie ProPublica, der har talt med tre personer, der retter beskyldninger mod Sondland.

Nicole Vogel fortæller, at Gordon Sondland trak sig fra den mulige forretningsaftale, efter at hun havde afvist hans fysiske tilnærmelser flere gange.

En anden kvinde, som arbejdede for Sondland, fortæller, at han blottede sig for hende under et forretningsmøde. Hun fortæller, at han var nøgen fra »taljen og ned«, da hun dukkede op til et møde i én af hans ejendomme.

Gordon Sondland, USAs EU-ambassadør

»Disse falske beskyldninger om uønsket berøring og kys er sammenkogte og koordineret af politiske årsager.«


Efter at hun gjorde det klart, at hun ikke var interesseret i ham, kritiserede Sondland højlydt hendes arbejdsindsats.

En tredje kvinde, som er 27 år yngre end Sondland, mødtes med ham for at diskutere jobmuligheder. Her pressede han sig ind mod hende og forsøgte at kysse hende, så hun var nødt til at skubbe ham væk, hævder hun. Efter episoden stoppede Sondland med at forsøge at hjælpe hende med karrieren, fortæller kvinden.

Gordon Sondland, som vidnede i Kongressen sidste uge, afviser alle anklager mod ham.

»Disse falske beskyldninger om uønsket berøring og kys er sammenkogte og koordineret af politiske årsager, formoder jeg,« udtaler Sondland.

»De har ikke basis i fakta, og jeg afviser dem kategorisk.«

Alle tre kvinder stiller sig frem med navn hos ProPublica.

Sondland blev udpeget som USAs EU-ambassadør, efter at den velhavende hotelejer havde betalt én million dollar til Donald Trumps indsættelsesceremoni i Washington, D.C.

Som EU-ambassadør blev Sondland en del af den gruppe af personer – med Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani i spidsen – som angiveligt forsøgte at presse Ukraines nye præsident, Volodymyr Selenskyj, til at åbne en korruptionsundersøgelse mod Joe Bidens søn Hunter Biden, som tidligere har siddet i bestyrelsen i et ukrainsk gasfirma.

Gruppen opererede uden om det officielle amerikanske diplomati. Da Gordon Sondland vidnede ved en høring i sidste uge fortalte han, at gruppens arbejde blev iværksat på foranledning af præsident Trump.