I flere måneder har han ikke kommenteret optøjerne, men nu tager Mike Pence bladet fra munden

Tidligere vicepræsident Mike Pence har stort set ikke vist sig offentligt, siden Joe Biden i januar overtog ledelsen i Det Hvide Hus. Men torsdag satte Mike Pence ord på uenighederne mellem ham og Donald Trump.

Tidligere vicepræsident Mike Pence ved et møde for republikanere i Manchester, New Hampshire. Her fortalte Mike Pence blandt andet om uenighederne mellem ham og Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scott Eisen/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har holdt sig i skyggen, siden Donald Trump forlod Det Hvide Hus, hvor han har holdt sig tilbage med at kommentere på urolighederne 6. januar.

Men torsdag holdt tidligere vicepræsident Mike Pence en tale for en række republikanere i New Hampshire.

Det skriver The Hill.

Her kommenterede han for første gang for alvor urolighederne, hvor Trump-tilhængere angreb Kongressen 6. januar, mens de krævede Mike Pence hængt, da han nægtede at følge Donald Trumps opfordringer om at blokere for Kongressens godkendelse af Joe Bidens sejr ved præsidentvalget.

Mike Pence forklarede i sin tale, at han og Donald Trump nok aldrig vil blive enige om, hvad der skete den dag.

»Jeg ved ikke, om vi nogensinde vil enes om, hvad der skete. Men jeg vil altid være stolt af, hvad vi opnåede for det amerikanske folk i løbet af de sidste fire år.«

Donald Trump udtrykte i de første timer opbakning til demonstranterne, som han kaldte »specielle« og uretfærdigt behandlet. Alt imens blev Mike Pence og hans familie evakueret, da truslerne om at hænge vicepræsidenten tog til. Da urolighederne var slut, vendte Pence og de andre lovgivere tilbage til Kongressen for at stemme Bidens valgsejr igennem.

Mike Pence blev sammen med sin familie evakueret, da Trump-tilhængere angreb Kongressen 6. januar. Udenfor var en galge sat op, som var beregnet til Mike Pence, som de mente havde forrådt Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den tidligere vicepræsident opfordrede til, at partiet – trods uenigheder mellem ham og Trump – kommer videre og kæmper for den samme dagsorden.

»For vores land, for vores fremtid, for vores børn og vores børnebørn: Vi må komme videre forenet.«

Mike Pence kaldte 6. januar en »mørk« og »tragisk« dag i historien, men beskyldte samtidig Demokraterne for at bruge begivenhederne til at splitte landet, skriver The Guardian.

»Jeg vil ikke tillade Demokraterne eller deres allierede i medierne at bruge en tragisk dag til at miskreditere millioner af amerikaneres ambitioner eller aflede vores opmærksomhed fra den nye regerings hensigt om at opdele vores land for at fremme deres radikale dagsorden,« sagde Mike Pence.

Efter urolighederne 6. januar blev der indledt en rigsretssag mod Donald Trump. Den tidligere præsident endte dog med at blive frikendt.