»Hvorfor anholder de dem ikke?« QAnon kæmper med at forstå, hvorfor Bidens indsættelse forløb så roligt

For tilhængere af konspirationsteorien QAnon skulle onsdagens indsættelsesceremoni have været den helt store åbenbaring, hvor hele eliten ville blive anholdt nu, hvor de var samlet. Som dagen skred frem, kæmpede de med at forstå, hvorfor det ikke skete.

 
Donald Trump har forladt Det Hvide Hus. Se videoen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

»Bare stol på planen.«

Det har gennem de seneste uger og måneder været det tilbagevendende budskab fra trofaste tilhængere af QAnon-konspirationsteorien, når andre fortvivlede tilhængere har haft svært ved at få virkeligheden til at hænge sammen med deres eget forskruede verdensbillede.

Og budskabet blev da også gentaget igen og igen i forskellige former i løbet af onsdagen, mens QAnon-tilhængerne diskuterede i deres chatrum, hvad i alverden der skete ved indsættelsen af Joe Biden som USAs 46. præsident.

I QAnon-profetien skulle det nemlig have været dagen, hvor hele toppen af Det Demokratiske Parti blev anholdt for at stå i spidsen for en global pædofiliring, og Donald Trump ville vende tilbage som præsident for at føre dem videre mod målet, som The New York Times skriver.

Men i takt med at indsættelsen af Biden skred uproblematisk frem, voksede fortvivlelsen blandt de rettroende.

»Hvorfor anholder de ikke nogen?« spurgte en.

»Der er en masse YouTube-journalister, der lige har tabt en helvedes masse troværdighed,« skrev en anden ifølge The New York Times.

Klokken nærmede sig 12 middag i Washington, hvor Joe Biden skulle aflægge ed og formelt tiltræde som præsident, og nogle begyndte at tilpasse teorien, så den igen passede til begivenhedernes gang.

»Det vigtige er ikke, hvad der sker klokken 12. Læg mærke til, hvad der sker bagefter,« skrev en indflydelsesrig QAnon-tilhænger i de vage termer, der har gjort konspirationsteorien lige så langtidsholdbar som ugebladenes horoskoper.

Og nogle kunne godt se det.

»Jo mere jeg tænker over det, tror jeg faktisk, det er meget muligt, at Biden vil være den, der trykker på aftrækkeren,« skrev én som led i en udbredt ny teori om, at Joe Biden i virkeligheden er en del af planen og udvalgt af Trump til at afsløre hele eliten.

Men mange andre kunne ikke længere være med. De var bare vrede over, at det hele tilsyneladende har været en løgn.

»Jeg er bare så forvirret,« skrev en.

»Vågn op. Vi er blevet snydt,« skrev en anden.

»Sikke et spild af mit liv,« skrev en tredje.

Vreden forsvinder dog ikke, og spørgsmålet er nu blot, hvor den bliver kanaliseret hen, siger Brian Friedberg, seniorforsker ved Harvards Shorenstein Center, til The Guardian. Nogle vil måske blive rekrutteret af antisemitter og fortalere for hvidt overherredømme, mens andre vil bevæge sig mod mere almindelige neokonservative fora, mener han.

»Alt det, de hader, er der stadig,« siger Brian Friedberg til The Guardian og henviser til den »dybe stat« og alle de institutioner, der nu fremstår som sejrherrer:

»Den underhundsmentalitet, som ikke gav mening, da Trump var præsident, bliver nu retfærdiggjort. Og der er ingen grund til at stoppe med at hade.«