Hver fjerde republikaner tror på, at USA styres af sataniske pædofile

Republikanske vælgere er »betydelig mere tilbøjelige« end andre til at være enige i QAnons grundprincipper, konkluderer ny undersøgelse.

15 procent af alle amerikaner er enige i, at USA styres af pædofiler – et af grundprincipperne i konspirationsteorien QAnon. På billedet ses QAnon-tilhængeren Jake Angeli, der sammen med en stor gruppe demonstranter stormede USAs kongres i januar 2021. Arkivfoto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den efterhånden velkendte konspirationsteori QAnon har sat sine spor på amerikansk politik.

Hver fjerde republikanske vælger er enig i, at regeringen, medierne og finansverdenen i USA »er kontrolleret af en gruppe satantilbedende pædofile, som styrer en global børnesex-trafficking-operation«.

Det viser en ny undersøgelse, der har haft som formål at undersøge QAnons indflydelse på politik, religion og medier. Her er flere end 5.000 voksne amerikanere blevet spurgt ind til grundprincipper i konspirationsteorien QAnon af det politisk uafhængige nonprofitorganisation Public Religion Research Institute.

Dermed er de republikanske vælgere »betydelig mere tilbøjelige« end demokraterne og dem uden partitilhør til at være enige i udsagnet, der er en grundstenene i QAnon, konkluderer undersøgelsen. Blandt alle amerikanske vælgere var 15 procent enige, mens knap hver tiende demokratiske vælger var af samme overbevisning.

Hver tredje demokrat tvivler

Der er dog andre end dem, der enten er helt enige eller helt uenige i de grundideer, som QAnon står for.

Der er nemlig også dem, der er »tvivlere« – de anerkender ikke alle principperne i konspirationsteorien, men de afviser dem heller ikke kategorisk.

Og her viste det sig ikke med samme tydelighed, hvilket parti deltagerne tilhørte. Således var andelen af demokratiske vælgere, der kategoriseret som QAnon-tvivlere, 35 procent, mens 58 procent helt afviste enighed med QAnons principper.

Der er dog stadig blandt republikanerne, at både den største tilslutning og tvivl findes, da det blot er hver femte republikanske vælger, der helt afviser konspirationsteorien.