Husker du videoen? Kvinde sagsøger arbejdsgiver, der fyrede hende for at anmelde sort fuglekigger

En konfrontation mellem en hvid hundelufter og en sort fuglekigger satte forrige år gang i racedebatten, da kvinden valgte at anmelde den sorte fuglekigger for »truende adfærd«. Kvinden blev efterfølgende fyret fra sit job, men har nu valgt at sagsøge den tidligere arbejdsplads.

 
Se videoen med episoden, hvor Amy Cooper går amok på Christian Cooper i Central Park, her. Video: CNN Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Videoen gik hurtigt viralt, da 42-årige Amy Cooper i maj forrige år ringede til politiet og anmeldte afroamerikanske Christian Cooper for trusler på livet. Han havde kort forinden bedt hende om at tage sin hund i snor, da løse hunde ikke var tilladt i parken.

Christian Cooper valgte at filme optrinnet, der er blevet set af mere end 45 millioner personer.

Amy Cooper blev efterfølgende beskyldt for racisme og for at have indgivet en falsk anmeldelse. Hendes arbejdsplads tog afstand til hendes opførsel og valgte en dag efter episoden at fyre hende.

En beslutning, Amy Cooper bestemt ikke var enig i. Hun har derfor nu valgt at sagsøge sin forhenværende arbejdsplads, som hun mener står bag, hvad hun kalder en »falsk afskedigelse«.

Det skriver The New York Times.

I en klage, der blev indgivet tirsdag i denne uge til den føderale domstol på Manhattan, hævder Amy Cooper, at hun blev fyret af sin tidligere arbejdsgiver, det finansielle rådgivningsfirma Franklin Templeton, »uden korrekt undersøgelse af hændelsen«.

Hun beskylder også virksomheden for fejlagtigt at fremstille hende som racistisk, skriver The Guardian. Hun forklarer, at afskedigelsen »forårsagede så alvorlig følelsesmæssig nød, at hun havde selvmordstanker«.

Amy Cooper har søgt om en ikkespecificeret erstatningssum.

Trods samme efternavn er der ingen relation mellem Amy og Christian Cooper.

»Karen«

Christian Cooper skrev efter episoden i et indlæg i The Washington Post, at han ikke mener, man bør fokusere på Amy Cooper, men på den større problematik, som episoden illustrerer.

»Det vigtige, som hændelsen fremhæver, er den langvarige, dybtliggende racemæssige bias mod os sorte og brune folk, der gennemsyrer USA.«

Hændelsen i Central Park fandt sted, få timer inden afroamerikanske George Floyd døde under en brutal anholdelse i Minneapolis, efter at en hvid betjent havde presset sit knæ mod Floyds hals i flere minutter.

Tragedien i Minneapolis kom indirekte til at forstærke hadet mod Amy Cooper, der med sit ophidsede opkald til politiet blev selve symbolet på de hvide amerikaneres sammensværgelse med politiet.

Amy Cooper blev hurtigt døbt »Karen« i debatten i USA, hvor navnet bruges som slang for hvide, midaldrende kvinder, der føler sig hævet over reglerne, men samtidig ikke tøver med at forlange, at andre følger dem.

Christian Cooper var ude for at kigge på fugle i Central Park i New York City, da en hundelufter anmeldte ham til politiet for truende adfærd. Christian Cooper optog episoden, der hurtigt gik viralt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brittainy Newman/NYT/NYT NS/Ritzau Scanpix.